SEO tekst controleren: hoe werkt een goede tekstschrijver?

Wil je een SEO tekst controleren of ben je benieuwd hoe een goede tekstschrijver dat aanpakt? Er zijn twee criteria van belang: de zoekmachine optimalisatie en de leesbaarheid. Die controleert een goede schrijver, zodat de teksten technisch in ieder geval van goede kwaliteit zijn.

Let op: ik heb sinds kort een nieuwe website. Het design werkt nog niet overal even goed, dus daar wordt aan gewerkt!

SEO proof schrijven: 2 belangrijke criteria

Om SEO proof te schrijven gelden er twee belangrijke criteria:

  • Zoekmachine optimalisatie
  • Leesbaarheid van de tekst

Zoekmachine optimalisatie

Goede zoekmachine optimalisatie vraagt om het gebruik van de belangrijke zoektermen, bijvoorbeeld in de titel, de subkoppen en de tekst zelf. Eenvoudig te controleren, bijvoorbeeld door de hoofdzoekterm en synoniemen te tellen.

Tip: gebruik je WordPress? Kies net als een SEO tekstschrijver voor de Yoast SEO plugin. Daarmee kun je eenvoudig een SEO tekst controleren, aan de hand van één of meerdere termen om voor te optimaliseren.

Houd er rekening mee dat goede zoekmachine optimalisatie vraagt om meer dan een on-page controle. Een goede tekstschrijver maakt een contentplan, op basis van een zoekwoordenonderzoek. Op die manier krijgt iedere zoekterm bijvoorbeeld in een SEO kennisbank voldoende aandacht, voorkom je het dubbel gebruik van zoektermen en hangen de teksten op een sterke manier samen.

Leesbaarheid van de tekst

SEO proof schrijven vraagt om meer dan het gebruik van de juiste zoektermen. Meer dan ooit vraagt goede vindbaarheid om een sterke tekst, die waarde toevoegt voor jouw doelgroep.

Schrijf een sterk verhaal met interessante en relevante inhoud. Schrijf het op een manier die goed leesbaar is. Met korte zinnen, zonder ingewikkelde woorden en in een actieve stijl.

Tip: de leesbaarheid van jouw tekst meten? De Flesch Reading Ease-score geeft als onderdeel van de Yoast SEO Plugin een goede indicatie.

SEO tekst check: test het zelf

Zelf een SEO tekst check doen en precies weten hoe je dat aanpakt? Ik zette de juiste tools daarvoor al eens op een rij, net als om te controleren op eventueel plagiaat. En om na te gaan of de SEO titel en meta beschrijving bij de tekst goed worden weergegeven in Google.

Zorg er op die manier voor dat je jouw tekstschrijver goed kunt controleren of dat je weet hoe je daar zelf mee aan de slag kunt. Zodat je schrijft voor jouw bezoekers, mét de belangrijke zoekmachine optimalisatie.

Schrijf sterke SEO teksten en controleer ze aan de hand van de bovenstaande tips. In ieder geval op de zoekmachine optimalisatie en leesbaarheid, net als aan de hand van de andere tools. Om de SEO tekst netjes te controleren, iets dat de tekstschrijver natuurlijk voor je doet voordat jij de teksten te lezen krijgt.

Meer weten over de manier waarop ik mijn teksten optimaliseer en voor je werk? Neem contact met me op, dan vertel ik je er graag meer over.