Patrick Wessels 01 januari 2022

Freelance SEO tekstschrijver: een zelfstandig specialist

Je zoekt een freelance SEO tekstschrijver. Wat kun je daarvan precies verwachten en wat maakt dit de beste keuze, bijvoorbeeld ten opzichte van een onlinemarketingbureau?

Ik ben SEO tekstschrijver en werk al meer dan 10 jaar zelfstandig, dus freelance zo je wilt. Dat maakt me allerminst objectief, maar wel een ervaringsdeskundige om je te beschrijven hoe de samenwerking eruit kan zien.

Wat doet een freelance SEO tekstschrijver?

Een freelance SEO tekstschrijver schrijft teksten, dat zal geen verrassing zijn. Je mag daarnaast meer verwachten van een tekstschrijver die zich verdiept in het vindbaar maken van jouw website of webshop in Google en andere zoekmachines.

Concreet gaat het om de volgende taken:

 • Tekstschrijven
  De tekstschrijver schrijft teksten op basis van een inhoudelijke briefing. Die briefing stel jij op of volgt uit een (telefonisch) interview. Daarnaast deel je een stijlgids of een beschrijving van de tone-of-voice en bepaal je in overleg de zoektermen die belangrijk zijn.
  Tip: je kunt de tekstschrijver bovendien vragen de teksten te publiceren, bijvoorbeeld in een CMS zoals WordPress. Op die manier weet je zeker dat het online allemaal goed staat ingesteld voor een optimale vindbaarheid. 
 • Zoekwoordenonderzoek uitvoeren
  Een goede briefing voor een freelance SEO tekstschrijver bestaat uit inhoud, zoektermen en de gewenste stijl. Die zoektermen kun je zelf aanleveren of laten onderzoeken. Een specialist in SEO beschikt over software om op basis van een brainstorm onderzoek te doen naar de termen die jouw (potentiële) bezoekers gebruiken om jouw producten of diensten te zoeken.
 • Contentplan opstellen
  Wil je meerdere teksten laten schrijven? Het is belangrijk dat de verschillende pagina’s elkaar qua vindbaarheid niet in de weg zitten. Bovendien wil je zeker dat alle relevante zoektermen uit het zoekwoordenonderzoek de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Het contentplan garandeert die belangrijke voorwaarden. Het is een plan waar je langere tijd mee vooruit kunt, om de vindbaarheid steeds verder te verbeteren. 

In een team van (online marketing) professionals

Een freelance SEO tekstschrijver werkt zelfstandig aan de teksten. Dat neemt niet weg dat jouw schrijver zich thuisvoelt in een team van andere professionals. Het gaat bijvoorbeeld om een:

 • Online marketeer
  Een algemeen online marketeer denkt aan organische vindbaarheid, betaalde vindbaarheid, public relations (PR), samenwerkingen en andere vormen van (online) zichtbaarheid voor jouw bedrijf, merk of product of dienst.
 • SEA-specialist
  SEA is de betaalde tegenhanger van SEO. Het gaat bij Search Engine Advertising (SEA) om de betaalde resultaten, helemaal bovenaan in Google en andere zoekmachines. SEA biedt bijvoorbeeld de kans om van relevante zoektermen vast te stellen welke conversie die opleveren.
 • Communicatiemedewerker
  Een communicatiemedewerker kent de stijl waarin jouw bedrijf communiceert. Bovendien gaat het om specialisten die het werk van tekstschrijvers inhoudelijk en grammaticaal kunnen beoordelen. Sterke teksten worden steeds belangrijker voor goede vindbaarheid, dus SEO tekstschrijvers werken graag samen met communicatiespecialisten. 
 • Linkbuilding-specialist
  Sterke SEO teksten krijgen meer potentie naarmate de online autoriteit van jouw website of webshop hoger is. Een sterker extern linkprofiel draagt dus bij aan het succes van teksten om de vindbaarheid te verbeteren. Tip: andersom werkt dat ook, het zijn de teksten die bij hoge online autoriteit de vindbaarheid voor concrete zoektermen verbeteren.
 • Technisch SEO-specialist
  De technisch SEO-specialist controleert of de website-code de laadtijd niet onnodig vertraagt, kijkt naar de indexering door Google en andere zoekmachines en haalt andere technische hobbels weg die de vindbaarheid in de weg zitten. Pas als het technisch allemaal klopt komen de SEO teksten goed tot hun recht. 

Freelance SEO tekstschrijver inhuren: laten we een belafspraak plannen

Wil je een freelance SEO tekstschrijver inhuren? Neem contact met me op, dan plannen we een belafspraak in. Ik ben benieuwd waar je precies naar zoekt en wat ik daarin kan betekenen.