Patrick Wessels 22 augustus 2016

6 bronnen voor afbeeldingen bij je SEO teksten

Goede SEO teksten optimaliseer je aan de hand van diverse factoren, waaronder de afbeeldingen die je gebruikt. Ze vormen naast bijvoorbeeld de URL, de H1, H2 en body-tekst een geschikte plaats om de zoekterm voor de pagina in te verwerken. Je doet dat in de beschrijving of in de alt-tag, zodat je Google kunt aangeven wat er op een bepaalde afbeelding te zien is.
Je kunt zelf foto’s maken voor ieder artikel dat je plaatst, maar met name wanneer je regelmatig SEO teksten wilt toevoegen kan dat snel een tijdrovende en dure hobby worden. In plaats daarvan kun je gebruik maken van foto’s die online beschikbaar zijn en goed aansluiten bij het verhaal dat je wilt overbrengen. Het is dan echter wel van belang om rekening te houden met eventuele rechten, waardoor niet iedere bron zomaar geschikt is. Benieuwd naar bronnen voor afbeeldingen die je bij SEO teksten (https://www.wessels-teksten.nl/wat-zijn-seo-teksten/) kunt gebruiken? Hier volgen er zes:

  • Google Image Search (met gebruiksrechten ingeschakeld)
  • Flickr Creative Commons
  • Unsplash
  • Gif Grabber
  • Awesome screenshot
  • Piktochart

Google Image Search

Google Image Search vormt een rijke bron voor afbeeldingen, waarvan je een deel uitstekend kunt gebruiken voor je SEO teksten. Het is dan echter wel van belang dat je bij ‘Zoekhulpmiddelen’ -> ‘Gebruiksrechten’ de optie ‘Gelabeld voor hergebruik’ inschakelt. Je voorkomt daarmee dat je gebruik maakt van afbeeldingen waar je zonder vergoeding daarvoor niet zomaar (commercieel) gebruik van mag maken.

Flickr Creative Commons

Een tweede bron vind je bij Flickr. Je kunt daar gebruik maken van de afbeeldingen gelabeld met de Creative Commons licentie. Je kunt gebruik maken van de afbeeldingen die je daar vindt, mits je een link plaatst naar de Flickr-gebruiker die de foto maakte. Houd er daarnaast rekening mee dat er binnen Creative Commons verschillende licenties beschikbaar zijn. In sommige gevallen mag je de afbeeldingen alleen voor niet-commerciële doeleinden gebruiken.

Unsplash

Ten derde kun je gebruik maken van de afbeeldingen die je vindt bij Unsplash. De foto’s zijn doorgaans een stuk bruikbaarder dan de bekende stock photos, waardoor het een rijke bron is voor geschikte afbeeldingen bij je SEO teksten. Ook hier is het van belang om bij het gebruik van een foto een link te plaatsen naar de fotograaf daarvan.

Gif Grabber

Gif Grabber is de eerste van drie handige tools die je kunt gebruiken om zelf tot geschikte afbeeldingen of zelfs gif-animaties te komen. Gif Grabber is beschikbaar voor Mac en biedt je de mogelijkheid zelf een animatie te maken. Je kunt beelden vanaf het scherm van je iMac of Mac gebruiken en op die manier de tekst die je schrijft verhelderen.

Awesome screenshot

Awesome Screenshot is een tool die je kunt gebruiken als extensie voor de Chrome-browser. Dankzij deze tool heb je de mogelijkheid gemakkelijker screenshots te maken en daar bovendien aantekeningen in te maken. Ontzettend handig wanneer je in een how-to bepaalde functies uit wilt leggen en je daar wat aanwijzigingen bij wilt geven.

Piktochart

Tenslotte kun je jouw SEO teksten verrijken met de handige infographics die je gewoon gratis kunt maken met Piktochart. Je hebt de keuze uit tal van templates, waardoor je bijvoorbeeld statistische informatie op een eenvoudige manier op een overtuigende wijze kunt presenteren.