Patrick Wessels 26 september 2016

Welke invloed hebben sociale media op de vindbaarheid van SEO teksten?

“Wat is de invloed van sociale media zoals Twitter en Facebook op de vindbaarheid van m’n SEO teksten?” Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Het is uiteindelijk de zoekmachine zelf die daar het best antwoord op kan geven, maar met name de onderzoeken van Amerikaanse blogs op het gebied van SEO komen daar heel aardig bij in de buurt.
SearchEngineLand is één van die blogs. De website staat bekend om de grondige analyses van SEO-strategieën. De website onderzocht onder andere in hoeverre sociale media invloed hebben op de vindbaarheid van SEO teksten. Logischerwijs zou Google de activiteiten op sociale media goed in de gaten moeten houden. Het aantal likes, mentions of retweets kan namelijk goed aangeven of een bepaald artikel van goede kwaliteit is. Google wil de websites met de hoogste kwaliteit content bovenaan de zoekresultaten vertonen, waardoor de sociale media een interessante bron van informatie zouden vormen.

Google’s deal met Twitter

Daarnaast sloot Google medio 2015 een deal met Twitter. De zoekmachine sprak met het sociale kanaal af dat tweets in het vervolg onderdeel uit gaan maken van de zoekresultaten, zodat het mogelijk is om nog sneller te meest actuele informatie op te zoeken. In Nederland komen we de tweets in de zoekresultaten (nog) niet tegen, maar in Amerika is dat al wel het geval.
Het geeft aan dat Google intensief samenwerkt met bijvoorbeeld Twitter. De sociale kanalen kunnen goed aangeven welke content een hoge positie in de zoekresultaten waard is en hoe de verschillende websites zich qua online autoriteit ten opzichte van elkaar verhouden.

SEO teksten van hoge kwaliteit

Het betekent in de praktijk dat het van groot belang is om activiteiten op de sociale media te ontplooien en daarmee van toegevoegde waarde te zijn voor bezoekers. Uit de analyse van SearchEngineLand blijkt bijvoorbeeld dat met name Facebook en Google Plus grote invloed hadden op de posities in zoekresultaten. Ook Twitter zal de komende tijd meer aandacht gaan krijgen, zo is de verwachting.
Hoe kun je ervoor zorgen dat de social media positieve invloed hebben op de vindbaarheid van je SEO teksten? Het is verstandig om blogs of nieuwsberichten via de verschillende kanalen te delen. Doe dat bij voorkeur met een foto en op basis van een interessante quote of uitdagende headline. Des te meer aandacht je met de berichten weet te genereren, des te beter dat bij zal dragen aan de vindbaarheid van je artikelen en de website in het algemeen.

Invloed afhankelijk van branche

Dit betekent overigens niet dat je zonder een blog en het gebruik van de sociale media kanalen niet goed vindbaar zou kunnen zijn. Google weet heel goed dat bepaalde branches meer geneigd zijn veel actuele content te produceren dan anderen. Zit je bovenop het nieuws en plaats je meerdere keren per dag nieuwe artikelen? Dan is een hoge mate van activiteit uiteraard van groter belang dan wanneer je actief bent binnen de bedrijfstechnische keuringen of de productie van hoge kwaliteit rubber. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het op een redelijk niveau van belang is om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de sociale media kanalen. Het helpt de vindbaarheid van SEO teksten verder te verbeteren, waardoor het mogelijk is de diverse mogelijkheden effectief met elkaar te combineren.
Meer weten over de inzet van SEO teksten en de sociale media of benieuwd naar mijn eigen ervaringen daarmee? Neem contact op, ik hoor graag van je.