Patrick Wessels 30 november 2015

Welke SEO voordelen heeft WordPress out-of-the-box te bieden?

WordPress is als Content Management Systeem (CMS) uitstekend geschikt voor SEO. Wil je SEO teksten gaan plaatsen door middel van blogartikelen of er met informatieve teksten over je diensten voor zorgen dat je goed vindbaar bent in de zoekmachines? Eerder schreef ik al hoe zowel WordPress als Drupal goed geschikt zijn als CMS voor SEO. Welke mogelijkheden biedt WordPress out-of-the-box eigenlijk, dus zonder dat je daar specifieke plugins voor nodig hebt?
WordPress biedt je out-of-the-box een mooie schone code, net als de mogelijkheid de permalinks op je website aan te passen naar een SEO-vriendelijke vorm. Bovendien is het CMS vanuit de basis opgezet om rijke content te publiceren. Wil je qua SEO niets aan het toeval overlaten? Zorg er dan voor dat je tevens de juiste plugin(s) installeert.

Schone code en permalinks

WordPress maakt gebruik van een mooie schone code. Dit betekent een overzichtelijk geheel voor de crawler van Google. De zoekmachinegigant heeft de crawler zo in elkaar gestoken dat deze werkt op een manier die lijkt op de wijze waarop ons brein input verwerkt. Des te gemakkelijker dat gaat, des te positiever de beoordeling van een website. Zorg er daarom voor dat je website ‘schone’ code bevat, die zo min mogelijk foutmeldingen of blokkades zal opleveren. Verwijder je bepaalde pagina’s om daar een nieuwe versie van te kunnen publiceren? Zorg er met een 301-redirect dan voor dat je dit netjes oplost, zodat je ook daar geen minpunten voor krijgt van de crawler. Op die manier houd je de code netjes en overzichtelijk, zoals deze binnen WordPress out-of-the-box in elkaar zit.
Daarnaast biedt WordPress je de mogelijkheid om de permalinks in te stellen, op basis van een handige structuur. Zorg er bij voorkeur voor dat je in ieder geval de naam van een bericht of een pagina in de URL terug laat komen. Je kunt in de adresbalk zelf nagaan dat de titel van dit artikel in de URL staat en ook op een pagina als die over mijn diensten als SEO tekstschrijver zorg ik ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden er in terugkomen. In een eerder artikel beschreef ik al eens hoe je de permalinks kunt instellen als een van de belangrijke stappen om goed met WordPress van start te gaan.

WordPress is gemaakt voor rijke content

Out-of-the-box is WordPress al direct goed geschikt voor het produceren van rijke content, iets waar zoekmachines als Google vandaag de dag dol op zijn. Wil je een blog gaan starten of er op de pagina’s van de website voor zorgen dat je rijke informatie kunt aanbieden? Je kunt gebruik maken van tekst, afbeeldingen en video’s. Door deze elementen te combineren verzorg je een rijk aanbod voor je bezoekers, waarvoor Google je vervolgens waardeert met een goede positie binnen de zoekresultaten.
De WYSIWYG-editor van WordPress maakt het eenvoudig om tekst in te voeren en die vervolgens op te maken met bijvoorbeeld de H2- en H3-tags. Je kunt daarvoor de verschillende alineastijlen gebruiken, daarnaast vind je mogelijkheden om tekst vet, cursief of onderstreept te maken. Dit laatste heeft niet direct effect op de SEO van de pagina of het bericht, maar kan je wel helpen een overzichtelijk verhaal voor je bezoekers neer te zetten.
Je kunt ‘media toevoegen’ om een afbeelding te plaatsen of een video insluiten door gebruik te maken van de HTML-code zoals je die bij bijvoorbeeld Youtube kunt kopiëren. WordPress zorgt ervoor dat dit netjes wordt uitgelijnd, eventueel links, rechts of in het midden op basis van je voorkeur.

Aanvullen met de juiste plugin(s)

Uiteraard kun je er daarnaast voor kiezen om eventuele plugins te installeren, waarmee je de vindbaarheid verder kunt optimaliseren. Wil je nagaan of je de SEO teksten voldoende geoptimaliseerd hebt of dat je bepaalde mogelijkheden over het hoofd ziet? De Yoast SEO Plugin voor WordPress behoort dan tot de absolute favorieten van iedere SEO tekstschrijver. De plugin helpt je per pagina of per bericht voor een goede optimalisatie te zorgen, in bijvoorbeeld de URL, de titel, de subtitels en de rest van de content.
WordPress biedt je out-of-the-box wat dat betreft goede mogelijkheden om rijke content te publiceren en die door middel van een schone code en de juiste URL’s op je domein te publiceren. Wil je een stapje verder gaan en je SEO-optimalisatie tot in de puntjes verzorgen? Zorg er dan voor dat je de SEO plugin van Yoast of een vergelijkbaar alternatief gebruikt. Daarnaast kun je natuurlijk contact met me opnemen wanneer je bijvoorbeeld het schrijven liever uit handen geeft of je benieuwd bent of je niets over het hoofd ziet. Ik hoor graag van je.