Patrick Wessels 01 juni 2014

10 tips voor goede SEO paginatitels op je website

Goede SEO paginatitels vormen een essentieel onderdeel van een goede website en dragen enorm bij aan zowel je relevantie, informatieaanbod en de vindbaarheid. Zorg er met de volgende 10 tips voor goede SEO paginatitels op je website voor dat je de bezoeker direct aan kunt geven waar de pagina over gaat, je de ideale opbouw kiest, je gebruik maakt van de juiste zoekwoorden en je bezoekers optimaal informeert, om je concurrenten uiteindelijk een belangrijke stap voor te zijn. Klaar voor de 10 tips? Hier komen ze, verdeeld in 4 verschillende categorieën.
Een duidelijke SEO paginatitel
1. Zorg voor een duidelijke SEO paginatitel die de belangrijkste zin van je pagina vormt, waardoor direct helder is waar deze over gaat. (Mijn paginatitel laat je direct zien dat je hier 10 tips ontvangt.)
2. De SEO paginatitel heeft een directe en indirecte invloed op je click through rate (CTR) en je ranking binnen de zoekresultaten, dus kies de ideale samenvatting van de pagina. (Mijn paginatitel draagt bij aan de vindbaarheid in Google, wanneer je zoekt naar handige ‘tips voor goede SEO paginatitels op je website’.)
3. Zorg ervoor dat de titel de bezoeker direct duidelijk maakt waar de pagina over gaat en schep de juiste verwachtingen. Blaas niet te hoog van de toren, maar doe jezelf aan de andere kant ook niet tekort. (Je leest hier over 10 tips, niet meer en niet minder.)
Zoekwoorden en de juiste lengte
4. Ken je de woorden waar je goed op wilt ranken (keywords)? Verwerk deze dan optimaal in de titel, waar mogelijk zoveel mogelijk vooraan. (De keywords staan optimaal in mijn titel, zie ook tip 2.)
5. Gebruik de WordPress SEO plugin van Yoast om je SEO paginatitel (en metadescription) de juiste lengte mee te geven, waardoor Google deze goed zal laten zien in de zoekresultaten. (Mijn paginatitel kent 67 karakters, inclusief het suffix ‘Wessels Teksten’, precies zoals Google dat graag ziet.)
Bezoekers en concurrenten
6. Schrijf je SEO paginatitels in ieder geval altijd voor je bezoekers, relevantie staat absoluut op nummer één qua importantie. Wees altijd relevant! (Mijn titel geeft je waardevolle informatie en wil je zo goed mogelijk helpen met handige tips.)
7. Kijk goed naar de websites van concurrenten. Hoe pakken zij het aan en kun je wat leren van hun titels? Neem geen titels over, doe uitsluitend inspiratie op om het zelf beter te doen. (Mijn concurrenten bieden je ook talloze tips, wat onderscheiden in dit geval wat lastig maakt. Voorbeelden van hoe ik de tips zelf toepas helpen enigszins.)
Opbouw van de SEO paginatitel
8. Het eerste woord in de SEO paginatitel is altijd het meest waardevol, dus kies bij voorkeur voor een geschikt keyword. (In mijn geval niet direct duidelijk, maar wel van toepassing, vanwege het longtail keyword dat ik hier hanteer.)
9. Schrijf unieke SEO paginatitels voor IEDERE pagina. Zou je generieke titels gebruiken? Dan laat je hier kansen liggen en kun je bovendien nooit de meest waardevolle specifieke titel per pagina kiezen. (Elke pagina op mijn website heeft een eigen SEO titel, zo ook dit blogbericht).
10. Kies voor een activerende of interessante titel, die je bezoeker daadwerkelijk aanzet tot actie. (Mijn titel zorgt ervoor dat je benieuwd bent naar de 10 tips, wellicht kende je er slechts een paar van?)