Patrick Wessels 06 mei 2011

5 tips om zelf een eBook te maken

Zoals we de afgelopen keren hebben gezien kunnen we eigenlijk heel gemakkelijk een eigen eBook maken. Ook wanneer we hier vervolgens een commercieel succes van willen maken kunnen we aan de hand van een aantal eenvoudige stappen grote sprongen voorwaarts maken. Om er tijdens het maken van een eBook voor te zorgen dat we niets over het hoofd zien is het echter verstandig om gebruik te maken van een aantal tips. Met deze tips kunnen we zelf ons eigen eBook gaan maken en op die manier geld gaan verdienen met een uniek idee.

eBook tip 1: beter goed gejat, dan slecht verzonnen

Allereerst is het natuurlijk heel interessant om eens rond te gaan kijken hoe de bestaande eBooks er eigenlijk uit zien. Zelf een eBook maken is op zich namelijk niet zo moeilijk, maar door wat inspiratie op te doen kunnen we ons behoeden voor een aantal fouten die beginnende schrijvers gemakkelijk maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de opbouw die er wordt gebruikt, of de manier waarop er links in de tekst worden verwerkt. Zo kunnen we er voor zorgen dat het eBook dat we zelf maken in ieder geval aan de gewenste standaarden zal voldoen en daarmee interessant zal zijn voor ons publiek. Let op: uiteraard is het hierbij van belang om de inhoud in ieder geval niet over te nemen van een ander, deze dient volledig uniek te zijn.

eBook tip 2: kies een pakkende titel

Stel dat je zelf op zoek bent naar een eBook en je de volgende twee titels tegenkomt: “een uitgebreide en professionele uitleg om te leren schilderen” en “leer professioneel schilderen”. Waarschijnlijk zal je de tweede titel in dat geval een stuk meer vinden aanspreken en daar liever je geld in willen steken. We dienen er bij het eBook dat we zelf willen maken daarom voor te zorgen dat de titel aanspreekt, maar aan de andere kant ook daadwerkelijk de lading dekt. Het is om die reden dan ook niet verstandig om zomaar wat te gaan roepen, maar zorg er aan de andere kant wel voor dat de titel niet saai is en voldoende opvalt tussen het groeiende aantal eBooks.

eBook tip 3: houd het simpel

Zelf een eBook maken is eigenlijk een heel eenvoudige manier om een idee aan de man te brengen en er eventueel geld mee te verdienen. Het is dan ook van belang dat we ook het eBook zelf en de manier waarop we het verkopen simpel houden. Dit betekent dat het belangrijk is om je idee helder en duidelijk uit te leggen, zonder dat je diep op allerlei details in gaat die toch niet relevant zijn. Wat betreft de verkoopstrategie kun je zelf een eBook maken en dit vervolgens verkopen door een simpele website te maken en mensen een mailtje te laten sturen wanneer ze het boek willen bestellen. Vervolgens stuur je ze de betalingsgegevens en nadat de betaling binnen is stuur je ze een geheime link waar ze het boek kunnen downloaden.

eBook tip 4: zorg voor goed taalgebruik

Wanneer we zelf een eBook maken is het taalgebruik natuurlijk van groot belang. Het is daarom dan ook verstandig om hier door een professionele tekstschrijver naar te laten kijken, of er in ieder geval voor te zorgen dat een paar andere personen het verhaal eens kritisch doorkijken. Op die manier kun je een betrouwbare indruk maken met je eigen eBook en zullen mensen je eerder geloven. Dit is vooral interessant wanneer we van plan zijn om meerdere boeken te gaan maken en op die manier als het ware een goede naam op te bouwen.

eBook tip 5: kies de juiste lengte

Wanneer we zelf een eBook gaan maken is het tenslotte van groot belang dat we ervoor zorgen dat de lengte juist is. Dit betekent dat het boek aan de ene kant niet te kort mag zijn, maar ook geen veel te lang verhaal moet worden waar niemand op zit te wachten. Wanneer het eBook slechts een paar pagina’s bevat zal men er over het algemeen geen geld voor over hebben en het niet snel serieus nemen. Een boek van 100 pagina’s is aan de andere kant heel lastig boeiend te houden; waardoor dat over het algemeen alleen is weggelegd voor de echte schrijvers. Kies daarom een lengte van een aantal tientallen pagina’s. Zo blijven je lezers geboeid en zullen ze het eBook serieus nemen.
Aan de hand van deze tips kun je zelf een eBook maken en er daarbij voor zorgen dat je boek in ieder geval op de juiste manier is samengesteld, waardoor je eBook in combinatie met een uitstekende idee een grote kans heeft om een succes te worden.