Patrick Wessels 20 maart 2013

De SEO basisbeginselen in 5 stappen

Ga je een website starten, of wil je meer bezoekers naar je huidige website trekken? SEO staat voor Search Engine Optimization en helpt je ervoor te zorgen dat je website optimaal vindbaar is binnen zoekmachines als Google. Er bestaan op het gebied van SEO talloze online bureaus die je verder kunt helpen, maar het mooie van SEO is dat je bovendien ontzettend veel zelf kunt doen. Aan de hand van 5 eenvoudige stappen zorg je voor een goede SEO basis, waardoor je op termijn beter gevonden zal worden:

  1. SEO basisprincipes toepassen
  2. Sitestructuur verbeteren
  3. Inhoud optimaliseren
  4. Omgaan met crawlers
  5. SEO voor smartphones

Tip: Sla de ‘Beginnershandleiding voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) van Google’ erop na wanneer je meer wilt weten van de verschillende onderdelen.

SEO basisprincipes toepassen

Om gebruik te maken van SEO is het verstandig om in ieder geval de basisprincipes onder de knie te krijgen en die vervolgens toe te passen. Zorg ervoor dat iedere pagina een unieke en aansprekende titel heeft en dat je een beschrijvende meta-tag per pagina aanmaakt. Hier kan een SEO tekstschrijver je goed bij helpen, maar je kunt er daarnaast zelf mee aan de slag gaan. Zorg er in ieder geval voor dat je belangrijkste keywords terugkomen in de SEO elementen.

Sitestructuur verbeteren

Vervolgens kun je werken aan de sitestructuur die je gebruikt. Wanneer je een modern CMS als WordPress of Magento gebruikt kun je de sitestructuur heel eenvoudig optimaliseren. Maak de navigatie overzichtelijk en zorg ervoor dat de URL-structuur optimaal bijdraagt aan de zichtbaarheid van je keywords. Indien je www.website.nl/zoekmachineoptimalisatie gebruikt zal dat bijvoorbeeld beter scoren dan www.website.nl/categorie/datum/2013-1, waarin je vervolgens een tekst over ‘zoekmachineoptimalisatie’ plaatst. De URL-structuur van je website draagt hiermee bij aan de vindbaarheid van je diverse pagina’s en de website als geheel.

Inhoud optimaliseren

Zodra je de SEO basisprincipes hebt toegepast en je sitestructuur in orde is, kun je je richten tot de inhoud, de content. Dit is hét werkgebied van de SEO tekstschrijver, maar je kunt er ook zelf voor zorgen dat je zo goed mogelijk vindbaar zal zijn. Biedt inhoud van hoge kwaliteit en schrijf goede anchor teksten. Maak daarnaast gebruik van afbeeldingen met de juiste tags en gebruik heading-tags als ‘h1’, ‘h2’ en ‘h3’, waarin je ook de keywords verwerkt. Op die manier kun je de inhoud optimaliseren, al is het van belang om in eerste instantie altijd voor je bezoekers te schrijven, in plaats van voor de zoekmachine.

Omgaan met crawlers

Zoekmachines als Google maken gebruikk van crawlers, om het internet te indexeren. Ze bepalen op die manier waar je website over gaat en bij welke zoektermen je pagina getoond dient te worden binnen de zoekresultaten. Zorg ervoor dat je effectief gebruik maakt van een ‘robots.txt’ bestand om de crawler zo efficiënt mogelijk te laten werken en gebruik de ‘rel=nofollow’ tag waar nodig. Je kunt er op die manier voor zorgen dat alleen de waardevolle pagina’s met de juiste sitestructuur en inhoud door de crawler worden opgepakt, om je optimaal vindbaar te maken.

SEO voor smartphones

Tenslotte is het verstandig om ook SEO voor mobiele telefoons en tablets toe te passen, aangezien steeds meer gebruikers mobiel het internet op gaan. Verwijs mobiele gebruikers op de juiste manier door en zorg op die manier voor een prettige online ervaring. SEO is meer dan het plaatsen van de juiste keywords, aangezien al deze elementen er samen voor zorgen dat je kunt spreken van een geoptimaliseerde website.
Heb je alles op orde? Ga dan over tot de promotie en analyse van je website, waarmee je meer terecht komt op het terrein van SEA (Search Engine Advertising). Uiteraard ben ik je graag van dienst met een van de elementen waar de SEO tekstschrijver je goed bij kan helpen.