Patrick Wessels 02 januari 2013

Controleer of SEO content uniek is

Schrijf je regelmatig content voor je eigen of andere websites, of wil je content laten schrijven? Zorg er dan voor dat het gaat om unieke SEO teksten. Op die manier zorg je er niet alleen voor dat je bezoekers er ook daadwerkelijk zoveel mogelijk aan hebben, maar voorkom je bovendien ‘penalty’s’ vanuit een zoekmachine als Google. Het is met het oog op SEO teksten van groot belang om altijd unieke teksten te plaatsen, aangezien alleen die teksten bijdragen aan de vindbaarheid van je website binnen zoekmachines (en gekopieerde teksten bovendien tot een lagere ranking kunnen leiden).

Belang van unieke SEO content

Het belang van unieke SEO content is ontzettend groot, aangezien Google bepaalt op welke manier website gerangschikt worden binnen de zoekresultaten. Men gebruikt hiervoor een algoritme dat niemand exact kan overleggen. Dat neemt niet weg dat het mogelijk is om in het hoofd van de directie van Google te kruipen en na te denken over waar zij naartoe willen met hun zoekmachine. Lijkt het immers niet logisch dat Google ernaar streeft de meest waardevolle informatie, bovenaan in de zoekresultaten te vertonen? Komt dat overeen met gekopieerde teksten over een saai onderwerp die ook elders op het internet te vinden zijn?
Nee, natuurlijk! Kies voor unieke SEO teksten waar bezoekers wat aan hebben (informeren) en die ze aanzet tot het doen van een aanvraag of aankoop (overtuigen, activeren), zodat ook jij er wat aan hebt. Google zal de teksten als vanzelf oppikken, wanneer deze volgens de SEO richtlijnen geschreven zijn. Goede SEO tekstschrijvers zorgen er op die manier voor dat je website uitstekend zal scoren binnen de organische zoekresultaten (mits ook het technische deel van je website in orde is, samen met de linkbuilding activiteiten en overige SEO-elementen).

Controleren op dubbele content

Indien je SEO teksten van een professionele tekstschrijver gebruikt zullen de teksten doorgaans van hoog niveau zijn. Bovendien zijn de teksten natuurlijk uniek geschreven. Wanneer je daar toch aan twijfelt, kun je gebruik maken van CopyScape. Zodra je de websitetekst geplaatst hebt vul je de URL in op de website. De online software gaat vervolgens op zoek naar kopieën van de tekst zoals je die ontvangen hebt. Wanneer een tekstschrijver bepaalde onderdelen tekst gekopieerd heeft wordt dit direct herkend. Uiteraard kun je kiezen voor een Premium account, waarmee je grotere hoeveelheden teksten kunt controleren en je zelfs alerts kunt krijgen wanneer er kopieën van je eigen teksten verschijnen.

Toegestane dubbele content

In een aantal gevallen is het toegestaan om dubbele content te plaatsen. Maak bij voorkeur gebruik van de richtlijnen van Google, wanneer je wilt weten of het in jouw geval is toegestaan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een printvriendelijke versie van een website aanmaakt, of wanneer je werkt met discussiegroepen die ook als ingekorte versies op te vragen zijn. In bijna alle andere gevallen is het van belang om unieke SEO teksten te laten schrijven en dit even te controleren wanneer je het niet helemaal vertrouwd, of wanneer je simpelweg 100% zeker wilt zijn van je zaak.