Patrick Wessels 18 juli 2012

Schrijf volgens de Google Quality guidelines

Wil je er zeker van zijn dat je website op een goede manier rankt binnen een zoekmachine als die van Google en je in ieder geval geen last krijgt van SEO penalty’s zoals na de Google Penguin update? Zorg er dan voor dat je de Google Quality Guidelines goed in je opneemt en je website volledig in lijn met deze richtlijnen is opgesteld. Zoals Google zelf aangeeft: je bespaart je op die manier een hoop tijd te zoeken naar eventuele ‘loopholes’, terwijl je aan de andere kant werkt aan een kwalitatief uitstekende website, met relevante content voor bezoekers; precies wat Google wenst.

Basisprincipes van de Quality guidelines

De Google Quality guidelines beschrijven allereerst de noodzaak alle content te richten tot gebruikers, niet zozeer tot zoekmachines. Zorg er in ieder geval dat je geen gebruik maakt van ‘cloaking’ wat staat voor het presenteren van twee informatiestromen: een voor je bezoekers en een voor de zoekmachine. Zorg er daarnaast voor dat je anderen altijd uit kunt leggen wat je doet om beter gevonden te worden, zonder dat je je daar beschaamd over hoeft te voelen. Vraag je bovendien regelmatig af of het je bezoekers echt helpt wat je doet en of je het ook zou doen als er geen zoekmachines bestonden.
Je houdt je daarnaast aan de Google Quality guidelines op het moment dat je ver weg blijft van groots opgezette linkschema’s, aangezien deze je ranking en je PageRank totaal niet positief zullen beïnvloeden. Sterker nog, je bevindt je op die manier in een omgeving waar je zo snel mogelijk van weg wilt komen, om geen schade op te lopen. Tenslotte overtreed je de Google Quality guidelines op het moment dat je gebruik maakt van niet-geautoriseerde programma’s om pagina’s toe te voegen aan Google, of je ranking te checken. Op die manier schend je de gebruikersvoorwaarden en maak je ongewenst gebruik van Google’s resources.

Specifieke Quality guidelines

Met behulp van de bovenstaande tips zorg je ervoor dat je voldoet aan de Google Quality guidelines. Dat neemt natuurlijk niet weg dat buiten deze elementen om alles geoorloofd is. Google houdt veel meer aspecten in de gaten, maar door je aan deze basis te houden kun je een vorm van ‘goed ondernemerschap’ betrachten, op het internet. Hier volgen daarnaast nog enkele specifieke tips om je website op orde te maken, en te houden:
[bulleted_list style=”check”]

  • Voorkom dubbele content (duplicate content)
  • Gebruik alleen relevante keywords op je pagina’s
  • Voorkom verborgen tekst of verborgen hyperlinks
  • Blijf ver weg van trojans, virussen en spyware

[/bulleted_list]
En de meest belangrijke van allemaal binnen de Google Quality guidelines:
[bulleted_list style=”check”]

  • Zorg voor pagina’s met relevante content, waar bezoekers echt wat aan hebben!

[/bulleted_list]
[hr]