Patrick Wessels 21 januari 2019

Google adviseert: ‘Technisch sterke website rankt niet zonder goede teksten’ [video]

Allround SEO-experts beheersen de technische optimalisatie van websites en weten welke factoren bijdragen aan een goede vindbaarheid. Als zij hun vak écht verstaan weten ze bovendien dat een geoptimaliseerde website niet zonder ijzersterke content kan. Een 100% technisch geoptimaliseerde website zal pas goed ranken als ook de content van hoog niveau is. En dat is niet iets dat alleen een online marketeer en een SEO tekstschrijver zoals ik roepen, het is wat Google zelf vertelt.

Met alleen een korte laadtijd en uitstekende User Experience (UX) kom je er helaas niet.

Technisch geoptimaliseerd

Tijdens een recente Google Webmaster Central-hangout stelde een van de kijkers de volgende vraag:
“There are zero issues on our website according to Search Console. We’re providing fast performance in mobile and great UX. I’m not sure what to do to improve rankings.”
De kijker verwijst naar bijvoorbeeld de Google Pagespeed Insights-tool, die adviezen geeft voor een verdere technische optimalisatie van de website. De tool helpt je de laadtijd van pagina’s te verkorten, zodat die technisch beter aansluiten bij hoe de zoekmachine het graag ziet.
Met alleen een korte laadtijd en uitstekende User Experience (UX) kom je er helaas niet. Om de vindbaarheid te verbeteren blijkt er meer nodig, namelijk goede content. SEO teksten die je schrijft voor te bezoeker, maar die ondertussen onderdeel uitmaken van een slimme strategie om aan de vindbaarheid te werken.

Gebruik de website om aan de behoeften van bezoekers te beantwoorden. Of beantwoord specifieke vragen die zij hebben, met goede (SEO) content.

John Mueller van Google adviseert

John Mueller is Senior Webmaster Trends Analyst bij Google en geeft regelmatig handige tips tijdens de Google-hangouts. Deze keer geeft hij vanaf 32:29 minuten antwoord op de bovenstaande vraag:

Hij geeft de volgende tips:

  • Gebruik fora zoals die van Google om ervaren van anderen te lezen over hoe zij waardevolle content schrijven voor hun website.
  • Een technisch sterke website staat niet gelijk aan een relevante pagina voor bezoekers in de zoekresultaten.
  • Technisch goed rankt daarom niet automatisch hoog.
  • Een technisch sterke website met waardeloze content zal niet goed ranken.
  • Focus op kritische technische zaken voor de website.
  • Gebruik de website om aan de behoeften van bezoekers te beantwoorden. Of beantwoord specifieke vragen die zij hebben, met goede (SEO) content.

De zoekmachine is vandaag de dag stukken slimmer en ‘weet’ welke websites hun bezoekers de meeste waarde bieden.

Goede SEO webteksten

Het laat uitstekend zien hoe goede SEO webteksten onmisbaar zijn in een winnende SEO strategie. Vindbaarheid ging jaren geleden over een technisch perfecte optimalisatie, zowel in teksten als voor de techniek. Met de juiste zoektermen in de ideale dichtheid (density) was het eenvoudig om hoger in Google te komen.
De zoekmachine is vandaag de dag stukken slimmer en ‘weet’ welke websites hun bezoekers de meeste waarde bieden. Met een korte laadtijd, heldere menustructuur en goede UX. En met content waar zij naar op zoek zijn. In blogartikelen zoals je die nu leest, met beschrijvende categorieteksten en overtuigende productteksten. Goede content in tekst, foto’s, video’s en in alle andere relevante vormen. Gericht op de meest waardevolle online ervaring, door verder te kijken dan de technische optimalisatie alleen.

Aan de slag met een SEO tekstschrijver

Benieuwd hoe je met een SEO tekstschrijver kunt werken aan waardevolle content die de website relevant maakt? Neem contact met me op zodra de website technisch in orde is. Of zodra je daarmee aan de slag gaat, om tegelijkertijd te werken aan relevante SEO teksten waarmee je hoger in Google komt.