Patrick Wessels 20 mei 2019

Het ideale team rond een schrijver voor SEO: wat heb je nodig?

Een schrijver voor SEO inschakelen om jouw website hoger in Google te krijgen? Een goed idee, als je ook aandacht hebt voor de andere belangrijke leden van een online-team. Zoekmachine optimalisatie vraagt om meer dan een schrijver van SEO website teksten alleen.
Een goede freelance SEO tekstschrijver is een uitstekend begin, maar helaas niet voldoende om de vindbaarheid van jouw website te verbeteren. Ben je benieuwd wat een schrijver voor SEO voor je kan betekenen en welke andere disciplines daarnaast belangrijk zijn? Ik leg het je graag uit.

Schrijver voor SEO: zoekwoordenonderzoek, contentplan en SEO teksten

Een goede SEO schrijver kan een aantal dingen voor je doen:

 • Zoekwoordenonderzoek
  Onderzoeken waar (potentiële) klanten naar zoeken. Per zoekterm ontvang je het zoekvolume per maand, de SEO moeilijkheidsscore en het klikpotentieel.
 • Contentplan
  Bepalen welke content er moet komen om alle belangrijke hoofd- en subzoektermen de juiste plek op de website te geven. Inclusief geadviseerd aantal woorden, de ideale URL voor de pagina, de hoofd- en subzoektermen per pagina en de toe te passen interne links.
 • SEO teksten
  Schrijven van teksten op basis van het contentplan, om de belangrijke zoektermen uit het zoekwoordenonderzoek op de juiste manier te verwerken.

Tip: checken of jouw schrijver voor SEO de optimalisatie goed uitvoert? Dat kun je met een handige tool gewoon zelf.
Uiteraard gaat goede vindbaarheid en online zichtbaarheid om meer dan teksten alleen. Een tekstschrijver werkt aan de on-page optimalisatie en dan specifiek gericht op tekst. Dat betekent dat je daar omheen andere leden van het online-team nodig hebt om jouw website zo hoog mogelijk in Google te krijgen.

Het team: techniek, linkbuilding en SEA

Benieuwd waar dat team in ieder geval uit dient te bestaan? Ik werk veel samen met:

 • SEO specialisten voor de techniek

  SEO teksten komen het best tot hun recht als de website ook technisch netjes geoptimaliseerd is. De technische SEO-optimalisatie is een vak apart, waarvoor zowel freelancers als full-service onlinemarketingbureaus beschikbaar zijn. Ik werk met de beiden samen, om de werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen.
 • Linkbuilders
  Kwalitatieve linkbuilding garandeert (nog altijd) een sterke boost voor SEO content. Met waardevolle links vanaf relevante andere websites met een goede Trust- en Citation-flow komt nieuwe en geoptimaliseerde content optimaal tot z’n recht, iets waar een schrijver voor SEO niet zonder kan. Opnieuw werk ik samen met zowel bureaus als met freelancers, afhankelijk van het type klant waarvoor ik schrijf.
 • SEA-specialisten
  Geen direct onderdeel van een SEO-team, maar wel interessant en waardevol om aan te haken. Soms is er input vanuit SEA beschikbaar om de best converterende zoektermen te kiezen, in andere gevallen bieden SEO en SEA samen de beste kans om op de korte en lange(re) termijn voor online zichtbaarheid te zorgen.

Webdesign en online marketing

In meer brede zin zijn er uiteraard andere leden betrokken bij de projecten waar ik aan werk. Het gaat dan bijvoorbeeld om webdesigners, die de pagina’s ontwerpen of rekening houden met mijn wensen om de teksten optimaal tot hun recht te laten komen. Andersom houd ik rekening met ontwerpen en met de ruimte die er beschikbaar is voor content. Soms een interessante uitdaging, maar vaak een leuke samenwerking om tot een mooie pagina te komen die goed rankt en daarna bovendien converteert.
In de breedste zin maak ik onderdeel uit van een team voor online marketing. SEO biedt bijvoorbeeld goede kansen in een oriënterende fase van de funnel, waarin (potentiële) klanten op zoek zijn naar informatie. Later in de funnel wordt het koopgerichter, waardoor andere expertises soms betere mogelijkheden bieden. SEO past op die manier in het plaatje voor de volledige online marketing, waardoor het belangrijk is om de verschillende expertises samen te laten komen.

SEO website teksten: neem contact op

Benieuwd hoe ik binnen jouw team voor online marketing als tekstschrijver aan de slag kan met SEO teksten? Of ben je benieuwd met de freelancers voor technische SEO en linkbuilding waarmee ik samen graag een team vorm om het geheel voor je op te pakken? Neem contact met me op, dan leg ik het je graag uit.