Patrick Wessels 13 mei 2019

SEO tekst check: de beste tool om geschreven SEO teksten te checken

SEO tekst check uitvoeren, maar weet je niet goed hoe je dat aanpakt? Gesneden koek voor ervaren SEO tekstschrijvers, maar uitdagender als je die voor het eerst inhuurt natuurlijk.

Gelukkig kun je gebruik maken van een handige SEO text tool, die twee belangrijke aspecten controleert:

  • Leesbaarheid van de tekst
  • On-page zoekmachine optimalisatie

De twee aspecten staan natuurlijk niet voor niets in die volgorde. Het is allereerst belangrijk dat je een goed leesbare tekst gebruikt, die bovendien ook netjes is geoptimaliseerd. Daarmee staat de bezoeker heel duidelijk op één, om vervolgens te werken aan de organische vindbaarheid.

Wil je jouw website hoger in Google krijgen? Dan is de SEO tekst check een handig hulpmiddel om de geschreven SEO teksten op kwaliteit te beoordelen. Een handige tool is de Yoast-plugin, onder andere beschikbaar voor WordPress. Zelf gebruik ik gewoon de gratis versie, iets dat ik ook klanten normaal gesproken adviseer.

SEO text tool: Yoast-plugin voor WordPress

Yoast geldt al jaren als de #1 SEO text tool, waarmee je tegenwoordig zowel de leesbaarheid als de optimalisatie van een tekst kunt controleren. Zodra je SEO teksten laat schrijven ga je daarmee eenvoudig na of Google de content als kwalitatief sterk zal beoordelen en of ze de vindbaarheid zullen verbeteren.

De plugin is in de basisversie gewoon gratis beschikbaar. Met de plugin kun je de leesbaarheid van de tekst laten beoordelen, op basis van de Flesch Reading Ease-score. Over het effect daarvan op de organische vindbaarheid zijn SEO tekstschrijvers het niet eens, maar feit is wel dat een tekst gemiddeld lekkerder leest als die een hoge score in deze test haalt.

Daarnaast kun je met de tool eenvoudig controleren of de tekst netjes is geoptimaliseerd voor de hoofdzoekterm van een pagina. De tool gaat na of de zoekterm op alle belangrijke plaatsen op de pagina in voldoende mate aanwezig is. En minstens zo belangrijk, of de term er niet te vaak in staat.

SEO tekst laten schrijven: controleer de optimalisatie en leesbaarheid

Wil je SEO teksten laten schrijven en toezien op de goede kwaliteit van de content? Met de handige tool kun je iedere SEO tekst controleren. Het is de makkelijkste manier om het schrijfwerk van een SEO tekstschrijver te beoordelen. De prestaties qua vindbaarheid kun je afmeten aan de verbetering van jouw positie in Google, al gaat er doorgaans 3 tot 6 maanden overheen voordat een nieuwe tekst volledig tot z’n recht komt.

En zoek je daarnaast meer handige tools rondom het schrijven van SEO teksten? Ook deze twee kun je er goed bij hebben:

  • Copyscape
    Check SEO teksten op plagiaat, zodat je geen last krijgt van dubbele content en je zeker weet dat het unieke teksten zijn.
  • SERPsim
    Check hoe de SEO titel en meta-description er in Google uit komen te zien, zodra je de pagina publiceert en de zoekmachine die indexeert.

Aan de slag met een tekstschrijver die zorgt voor de bekende groene bolletjes van Yoast en die weet hoe je een goed leesbare tekst netjes optimaliseert voor de belangrijke hoofd- en subzoektermen van een pagina? Neem contact met me op, ik hoor graag van je.

PS: benieuwd naar de scores van deze tekst? In de Flesh Reading Ease-test levert deze content 62,5 punten op. Yoast beoordeelt de leesbaarheid als GOED en ook de zoekmachine optimalisatie is GOED. Uiteraard.