Patrick Wessels 18 augustus 2015

Newsjacking: Handige inspiratie voor SEO teksten

Een succesvolle SEO tekstschrijver richt zich op de belangrijke zoekwoorden met voldoende zoekvolume, in combinatie met relevante content die voor de bezoeker van toegevoegde waarde is. Vind je het lastig om die elementen bij elkaar te brengen, of ben je op zoek naar inspiratie voor blogartikelen? Je kunt daarvoor uitstekend gebruik maken van newsjacking. Je maakt handig gebruik van breaking news, belangrijke nieuwsartikelen of heersende trends, om SEO content van toegevoegde waarde aan te bieden en effectief te werken aan de vindbaarheid van je website. Hoe je dat aanpakt? Laten we bij het begin beginnen.

Wat is newsjacking?

Newsjacking, wat is dat eigenlijk? De term op zich heeft een wat negatieve bijklank, ‘jacking’ staat immers voor het ‘stelen’ of ‘overnemen’ van het nieuws waar het in dit geval om gaat. Je speelt met newsjacking handig in op belangrijke nieuwswaardige gebeurtenissen, waar heel het land (of in ieder geval je doelgroep) over spreekt.
Zodra zich belangrijk nieuws ontwikkelt volgt er automatisch een hoog zoekvolume. Dat heeft enerzijds te maken met het publiek dat op zoek is naar de nieuwsartikelen omtrent dit onderwerp, anderzijds zijn de belangrijke nieuwsmakers op zoek naar achtergronden en nieuwe bronnen. Het (tijdelijke) hoge zoekvolume zorgt ervoor dat je aan de eerste voorwaarde voor goede SEO teksten voldoet: voldoende zoekvolume.
Het is binnen newsjacking vervolgens de kunst om het nieuwswaardige dat je ‘steelt’ te koppelen aan een artikel van toegevoegde waarde. Doet zich een grote brand voor in een belangrijke kantorenpand? Dan kun je daar als aannemer of bouwer van aangeven hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe jullie er binnen constructies voor zorgen dat dergelijke situaties zich niet voor kunnen doen. Is er sprake van een incident tijdens een festival? Zorg er als beveiligingsbedrijf dan voor dat je aangeeft hoe dergelijke situaties te voorkomen vallen, of wat het belang van bepaalde veiligheidsmaatregelen is. Wat dat betreft kun je newsjacking zien als een vorm van content die dicht tegen het persbericht aan zit, waarmee je even goed voor effectieve SEO teksten kunt zorgen.
Uiteraard is het van belang om daadwerkelijk waarde toe te voegen. Neem dus niet zomaar een nieuwsbericht over, schrijf daar minimaal enkele alinea’s bij waarin je aangeeft hoe je bepaalde situaties aan zou pakken, welke innovatieve oplossing je als bedrijf te bieden hebt of wat er beter had gekund. Op die manier vormt het nieuwsbericht als het ware de inleiding. Je zorgt er binnen je SEO teksten uiteraard voor dat je de nieuwswaardige gebeurtenissen in unieke woorden herschrijft, om vervolgens over te gaan tot de waardevolle informatie die je aan te bieden hebt.

Newsjacking voor SEO teksten

Binnen het geheel ga je aan de slag als een SEO tekstschrijver, zonder dat de belangrijke zoekwoorden de overhand hoeven te krijgen. Het is vooral van belang om je tot enkele generieke zoekwoorden te beperken, naast de specifieke (long tail) zoekwoordencombinatie die volgt uit het onderwerp van het nieuwsbericht. Dat is de specifieke term waar veel zoekvolume voor zal bestaan, je zorgt er daarnaast voor dat je de belangrijke generieke zoektermen binnen je branche of vakgebied kwijt kunt. Je gebruikt de specifieke aanleiding als het ware om meer relevante content toe te kunnen voegen waarin je als SEO tekstschrijver aan de slag kunt.
In de praktijk betekent dit dat je door middel van newsjacking als SEO tekstschrijver zorgt voor relevante content, waarmee je een goed verhaal neer kunt zetten binnen bijvoorbeeld een blogsectie. De artikelen hebben over het algemeen een redelijk beperkte houdbaarheid, waardoor je hiervoor beter een blogartikel dan een landingspagina in kunt zetten. Na verloop van tijd ‘zakt’ het artikel als het ware omlaag, zodat er ruimte komt voor nieuwe content. Je kunt door middel van newsjacking op zoek blijven gaan naar relevante nieuwsberichten, of andere content toevoegen.
Het is vooral van belang om de SEO teksten op een zo natuurlijk mogelijke wijze in te steken. Richt je daadwerkelijk op het nieuwsbericht en gebruik newsjacking vooral om iets toe te voegen aan de discussie die er gaande is. Je zorgt daarmee immers niet alleen voor meer SEO content, je vergroot bovendien de kans dat een andere (nieuws)site naar het artikel zal linken als belangrijke toegevoegde waarde ten opzichte van een eerder nieuwsbericht. Newsjacking kan je daarmee bovendien een backlink opleveren, als heerlijke kers op de taart. Zet je liever een professional aan het werk of heb je aanvullende vragen? Neem gewoon eens contact op, ik hoor graag van je.