Patrick Wessels 06 april 2014

SEO tekstschrijver voor een webshop

Zoek je naar een SEO tekstschrijver voor een webshop? Verbeter de algehele vindbaarheid van de webwinkel, specifieke merken of wellicht producten waar je de hoogste marge op kunt behalen. Het is als eigenaar van een webshop de kunst om SEO teksten in te zetten, daar waar er wat te halen valt. Houd rekening met de concurrentie, ga uit van je eigen doelgroep en probeer na te gaan hoe ze denken, wat ze al weten en waar ze naar zoeken. Des te beter jij je klant begrijpt, des te beter een SEO tekstschrijver je van dienst kan zijn met de teksten die je nodig hebt. Ik zet een aantal soorten teksten en werkzaamheden op een rij, zodat je een beeld hebt van waar je aan kunt denken.

Kies de juiste zoekwoorden

Op het moment dat je gebruik wilt maken van een SEO tekstschrijver is het allereerst van belang om de zoekwoorden te vinden die je doelgroep gebruikt om naar de producten te zoeken die je te bieden hebt. Zoeken zij op de verschillende merken, gebruiken ze generieke termen of zijn het wellicht de specifieke namen van de producten die ze hanteren?
Laten we de verschillende mogelijkheden eens op een rij zetten, zodat je zelf na kunt gaan hoe jouw doelgroep (waarschijnlijk) in elkaar zit. Een webshop als Voetbalshop.nl doet er verstandig aan om vooral de verschillende merken naar voren te laten komen in de SEO teksten. We denken aan een NIke voetbalschoen, aan een voetbalschoen van Puma of wellicht een paar van Adidas. Je ziet in de webshop een duidelijke onderverdeling per merk, iets waar de webshop vervolgens ook SEO teksten voor heeft laten schrijven.
Richt je je als webshop op voedingssupplementen, waarmee klanten kunnen afvallen of sneller aan de opbouw van hun spieren kunnen werken? Dan is de kans klein dat de doelgroep de merknamen intypt, de kans is veel groter dat ze hiervoor generieke termen gebruiken. Het is dan ook verstandig om de indeling van de webshop zo te kiezen dat de verschillende soorten supplementen goed naar voren komen, op basis van hun beschrijvende namen. Vitals.nl doet dit uitstekend, door te spreken van ‘aminozuren’ en ‘mineralen’. Dit levert voor hen veel meer traffic op dan wanneer ze een SEO tekstschrijver hadden ingehuurd voor termen als ‘L-tryptofaan’ of ‘Vitals Cal.M Pakket’.
Ten derde kun je wat leren van hoe Zalando de SEO tekstschrijver gebruikt, aangezien men zich daar heel duidelijk op de (sub)categorieën richt. Je vindt er SEO teksten (links in de zijbalk) voor veterschoenen, damesschoenen, slippers en allerlei andere soorten schoenen. De doelgroep zoekt immers vooral op deze categorietermen, om binnen die categorie vervolgens na te gaan welke kleuren, varianten en merken er beschikbaar zijn. Het is bij het schrijven van SEO teksten vooral van belang om na te gaan waar je doelgroep op zoekt. Uiteraard kun je hiervoor gebruik maken van een zoekwoordenonderzoek.

SEO productteksten

Daarnaast kun je gebruik maken van een SEO tekstschrijver om je productteksten te laten schrijven. Het is ook in dat geval weer van belang om na te gaan waar je doelgroep op zit te wachten. Wil je hen bijvoorbeeld graag meer vertellen over de unieke voordelen van de schoenen, op basis van recente ontwikkelingen? Spreek in een webshop met wasmachines of elektronica over de unieke features die het product te bieden heeft. Hierbij kun je onder andere denken aan de SoftCare trommel van Miele, maar ook aan Ambilight van Philips. Dit zijn technologieën die we relatief goed kennen, waardoor dit volume genereert en je er met SEO productteksten voor kunt zorgen dat je de vindbaarheid van je webshop verbetert. Bovendien kun je er met de productteksten voor zorgen dat je op de long-tail een goede beurt maakt. Door de volledige naam van het product enkele keren in de tekst terug te laten komen zorg je relatief gemakkelijk voor een goede ranking.
Weten je klanten aan de andere kant nog nauwelijks iets van het product? Dit is vooral met voedingssupplementen en nieuwe producten het geval. In dat geval is het verstandig om iets meer uitleg aan te bieden, bijvoorbeeld over het gebruik of de dosering van een bepaald product. ‘Calcium dosering’ kan een interessant zoekwoord zijn, mits mensen onzeker zijn over de dosering die ze dienen te kiezen. Het gebruik van een dergelijk product kan vragen oproepen, daar waar dat bij voetbalschoenen natuurlijk niet het geval is.

SEO content strategie

Het is uiteindelijk van belang om een goede SEO content strategie neer te leggen, of hier samen met een SEO tekstschrijver over na te denken. Wat zijn de thema’s die bij de doelgroep spelen en hoe kun je hen via die kanalen naar je webshop leiden? Zorg er met SEO teksten voor dat er talloze nieuwe ingangen naar je website ontstaan, via de zoekresultaten in Google. Iedere landingspagina, categorietekst en producttekst kan een nieuwe ingang betekenen, mits je het juiste zoekwoord en de juiste insteek kiest. Krijg je dit goed voor elkaar? Dan kan de SEO tekstschrijver van grote toegevoegde waarde zijn voor de vindbaarheid van je webshop.