Patrick Wessels 20 november 2023

Sterke SEO teksten: heb je Ahrefs, SEMrush of MOZ nodig?

Sterke SEO teksten schrijf je natuurlijk zelf, maar tools kunnen je goed helpen. Daar staat tegenover dat deze hulpmiddelen makkelijk €100 of meer per maand kosten. Is dat het waard? Of kun je ook zonder tools zoals Ahrefs, SEMrush en MOZ?

Er zijn tal van tools beschikbaar, en die maken het je als SEO tekstschrijver een stuk makkelijker. Bovendien wil je weten wat concurrenten doen, waar (potentiële) klanten naar zoeken en hoe je jouw content optimaal optimaliseert. 

Alles-in-1-tools: superhandig, maar duur

Zowel Ahrefs, SEMrush en MOZ zijn alles-in-1-tools. Die werken superhandig, maar zijn ook duur. Een abonnement kost in veel gevallen meer dan €100 per maand. Dat geldt ook voor complete tools zoals SEO PowerSuite, Search Metrics, SERanking, cognitiveSEO en Sistrix.

Dus, heb je dat nodig? Waarschijnlijk niet, als je sterke SEO teksten wil schrijven. Houd er rekening mee dat SEO content maar één van de drie peilers voor organische vindbaarheid vormt. De andere twee zijn (website)techniek en online autoriteit, dus linkbuilding. De complete tools bieden je inzichten en mogelijkheden voor alle drie de peilers. Als jij alleen met tekst bezig bent betaal je dus voor drie, maar gebruik je daar slechts een derde van.

Wat kunnen de complete SEO-tools?

Dit zijn een paar van de functies die de complete pakketten bieden:

  • Ahrefs: concurrenten onderzoeken, zoektermen onderzoeken, backlinks volgen en merknaamvermeldingen bijhouden en meer. 
  • SEMrush: concurrenten onderzoeken, zoektermen onderzoeken, organisch en betaald verkeer analyseren, social media monitoring, linkanalyse en meer.
  • MOZ: concurrenten onderzoeken, zoektermen onderzoeken, SEO-audits, monitoring, tracking van rankings, lokale vindbaarheid, linkanalyse en meer.

Heb je dat allemaal nodig?

Er zijn tal van specifieke tools beschikbaar, bijvoorbeeld om concurrenten te onderzoeken, zoekwoorden te onderzoeken en je te helpen teksten te optimaliseren. 

Bespaar met een compleet pakket

Gebruik liever afzonderlijke tools, gespecialiseerd in wat jij nodig hebt. Stap pas over naar een compleet pakket als je daarmee op de kosten bespaart. Dus gebruik je veel verschillende tools, waardoor de kosten oplopen? Gebruik Ahrefs, SEMrush of bijvoorbeeld MOZ om al die mogelijkheden samen te brengen.

Of investeer in de tools als je voor veel verschillende klanten schrijft natuurlijk. Dan investeer je als SEO tekstschrijver, om jouw klanten zo goed, diepgaand en breed mogelijk te helpen met SEO.

Tip: zoek je inzichten vanuit SEMrush? Ik gebruik de tool, dus maak graag een analyse voor je. Neem contact met me op.