Patrick Wessels 19 juni 2012

10 tips om effectief te bloggen

Heb je een blog dat niet fantastisch loopt, of wil je een blog starten? Zorg er dan voor dat je optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden en de juiste keuzes maakt. Deze 10 tips om effectief te bloggen zullen je helpen binnen een korte tijd een geïnteresseerde doelgroep aan te spreken. Je zorgt ervoor dat je website vindbaar is en dat je bezoekers de content gaan waarderen, het kunnen delen en ermee aan de slag kunnen.

 1. Gebruik WordPress

  Het is gratis en kent talloze interessante functies; het is de basis voor je succes!
  Download het hier: WordPress.

 2. Gebruik de WordPress SEO plugin from Yoast

  WordPress is op een zoekmachine vriendelijke manier opgezet, maar dat betekent niet dat je daar voor de volle 100% op kunt vertrouwen. Deze plugin zorgt voor de juiste title-attributes, je meta’s en natuurlijk je keywords; een absolute aanrader. Download: WordPress SEO plugin from Yoast.

 3. Kies een publieksvriendelijke titel, die Google waardeert

  De titel dient je publiek aan te spreken, maar ook Google’s Spiders duidelijk te maken wat je te bieden hebt. Tip: lijstjes doen het altijd erg goed, 10 dingen die…, top-5 van…, etc.

 4. Gebruik Google Analytics

  Met behulp van Google Analytics zorg je ervoor dat je weet wie je artikelen lezen, welke onderwerpen er goed scoren en waar je lezers wellicht afhaken. Maak een account aan, ga bloggen en analyseer wat er met je artikelen gebeurt.

 5. Post regelmatig nieuwe artikelen

  Google houdt van nieuwe content, waardoor je er goed aan doet een paar keer per week te bloggen. Indien je er tijd voor hebt is het geen enkel probleem om 3-5 artikelen per week te plaatsen, mits je maar interessante onderwerpen kunt blijven brengen. Voor je publiek werkt het prettig wanneer je een regelmaat in weet te bouwen, waar je je vervolgens aan kunt houden.

 6. Plaats links naar websites met autoriteit

  Beperk het aantal links in je artikelen en plaats deze alleen naar websites met autoriteit. Zorg ervoor dat de links daadwerkelijk wat toevoegen aan de gebruikerservaring, wanneer ze je artikel lezen.

 7. Stel je permalinks in

  Binnen WordPress kun je eenvoudig aangeven dat je permalinks de titel van je post meekrijgen. Dat werkt SEO-technisch stukken beter dan www.yourdomain.com/p=14. Met een URL als https://www.wessels-teksten.nl/2012/06/10-tips-om-effectief-te-bloggen/ zorg je er immers voor dat direct duidelijk is waar de post over gaat en ook Google dat door zal hebben.

 8. Gebruik een ‘over mij’ en ‘contact’-pagina

  Door een ‘over mij’ pagina aan te maken zorg je ervoor dat gebruikers en zoekmachines je inspanningen beter kunnen plaatsen. Zo zorg je ervoor dat ze weten wie je bent en wat je doet, wat bij zal dragen aan je autoriteit. Een ‘contact’-pagina zorgt er natuurlijk voor dat er communicatie ontstaat tussen jou en je publiek, essentieel voor bijvoorbeeld feedback op je kunnen.

 9. Voeg de sociale media knoppen toe

  Binnen WordPress kun je gebruik maken van diverse plugins die je de beschikking geven over deze knoppen. Leef je uit en zorg dat je volgers en fans je artikelen delen, om je bereik te vergroten.

 10. Wees de expert

  Op je blog is het tenslotte van groot belang om ervoor te zorgen dat jij de autoriteit wordt binnen je eigen niche. Laat je publiek zien wat je in huis hebt en geef ze tips waar ze echt wat aan hebben. Relevantie is het toverwoord.

Met deze 10 tips om effectief te bloggen zorg je ervoor dat je grote stappen in de goede richting zet, waardoor je zal merken dat je artikelen aan zullen slaan bij je publiek, maar ook goed opgepikt worden door zoekmachines als Google.