Patrick Wessels 31 januari 2022

Krachtige Copywriting: zonder bewijs is het een loze belofte

Iedereen kan van alles beloven. Pas als het blijkt uit data, recensies, voorbeelden, studies, reviews of statistieken is die belofte iets waard.

Pas als de belofte bewijs bevat kun je daarmee anderen overtuigen. Ga daarom op zoek naar bewijs, en neem dat als basis om jouw stuk te schrijven waarmee je wilt verkopen. Of waarmee je wilt activeren, informeren of enthousiasmeren. 

Laat het maar zien

Stel dat je SEO tekstschrijver bent, zoals ik. Dan kun je natuurlijk stellen dat je de beste specialist bent die klanten kunnen inhuren. Sterker is het denk ik om dit te laten zien.

In mijn geval zal ik je dus adviseren om zelf naar een [seo tekstschrijver] te zoeken, in een browser naar keuze. Als je mij dan niet in de top 3 van (organische) zoekresultaten tegenkomt is de eerdere belofte niets waard.

Andersom laat ik het je simpelweg zien als ik er wel sta. Het is het ultieme bewijs dat ik begrijp hoe de zoekmachines werken. Dus hoe je hoger in de zoekresultaten komt, iets waar ik klanten als tekstschrijver mee help.

Reviews en recensies

Niet ieder vak en ieder product laat zich makkelijk bewijzen, zeker niet online. Een goed alternatief vind je dan in reviews en recensies. Laat anderen vertellen wat je voor hen voor elkaar krijgt.

Dat kan op een aantal verschillende manieren:

  • Korte recensie
    Zelfs 5 sterren van een klant bewijzen dat je levert wat je belooft, ook zonder verdere toelichting.
  • Uitgebreide review
    In een review kunnen klanten of partners toelichten wat ze hebben ervaren en hoe je beloften waarmaakt.
  • Complete case
    In een uitgebreide case beschrijf je de werkwijze en laat je de klant aan het woord. Zo overtuig je anderen voor grotere projecten.

Begin met het bewijs

Stel eerst vast welk bewijs je (nodig) hebt voor een overtuigend verhaal. Neem dit als uitgangspunt, om daar omheen te schrijven. En doe dat dus niet andersom. Het is bijzonder moeilijk om overtuigend bewijs te vinden bij een verhaal dat je al schreef.

Start met het bewijs. Daarmee overtuig je in eerste instantie jezelf. Schrijf er het verhaal omheen om ook anderen mee te nemen op die reis. En ontbreekt het aan geschikt bewijs als basis? Zorg er dan voor dat je het product of de dienst beter leert begrijpen. Wat levert het de klant uiteindelijk op? Richt je op de behoefte(n) waarin het voorziet.