Patrick Wessels 22 juni 2020

Schrijven van webteksten: wat als mijn tool de tekst te kort vindt?

Het schrijven van webteksten kan een hele uitdaging zijn. Kom je niet verder dan een paar alinea’s, waarna de tools die je gebruikt je daar genadeloos voor afstraffen? Je bent niet de enige, zo blijkt uit een recente vraag aan de SEO experts van SearchEngineJournal.

Wat adviseert een SEO tekstschrijver als tools zoals Yoast of geautomatiseerde SEO-audits je aangeven dat de tekst te kort is? Het blijkt niet zo spannend als het lijkt.

Waarschuwing: teksten zijn te kort

Het klopt dat de lengte vaak gebruikt wordt als een van de criteria voor een goede tekst. Toch is het belangrijk om dat altijd met een korreltje zout te nemen. Een langere tekst scoort gemiddeld beter in Google, maar er zijn uitzonderingen.

Tools hanteren ondergrenzen zoals 300 woorden per pagina, om aan te geven dat de tekst waarschijnlijk te kort is. Handig voor SEO landingspagina’s en uitvoerige blogartikelen, maar niet zo relevant op veel andere pagina’s. Schrijf je een producttekst en wil je to-the-point zijn? Of wil je in een paar woorden uitleggen hoe je omgaat met retouren? Dan kun je die waarschuwing over een te korte tekst rustig naast je neerleggen.

Kort, maar krachtig

Het schrijven van webteksten vraagt niet om een minimale lengte. Belangrijke criteria voor een goede tekst zijn de relevante, waarde die je toevoegt en bijvoorbeeld de leesbaarheid. Liever een korte en goed leesbare tekst die relevant is, dan een lang stuk waar lezers nauwelijks doorheen komen.

En zou je de webteksten laten schrijven door een professionele tekstschrijver? De kans is groot dat die het juist korter en krachtiger neer zou zetten. Om in minder woorden meer te vertellen. En daarmee hoger te ranken in Google, omdat je precies doet wat de zoekmachine graag ziet. Je biedt de informatie die bezoekers zoeken, op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier.

Tip: wil je de pagina meer waarde geven? Schrijf niet zomaar een langere tekst. Gebruik afbeeldingen, werk voorbeelden uit of voeg een FAQ toe.

Let op: wil je webteksten laten schrijven voor specifieke zoektermen? Het zoekvolume en de SEO moeilijkheidsscore kunnen vragen om een relatief groot aantal woorden. Benader het onderwerp vanuit een ander perspectief of kies een bredere insteek. Op die manier kom je zonder wollig te worden toch aan een groter aantal woorden.

Schrijven van webteksten: tools zijn maar tools

Uiteindelijk zijn tools ook maar tools, zeker als je ze geautomatiseerd gebruikt. Het schrijven van webteksten is een creatief proces. Ook ik ga af en toe voorbij aan de suggesties of waarschuwingen van tools, als ik weet dat het in de praktijk anders werkt. Tools zijn ook niet perfect, al bieden ze een handig hulpmiddel voor de beginnende schrijver.

Schrijf liever in lijn met de Google-richtlijnen. Voeg maximale waarde toe voor jouw bezoeker, met sterke teksten die de gevraagde informatie bieden. Om te informeren, overtuigen en/of activeren. Met een korte of een lange tekst, afhankelijk van wat je nodig hebt om jouw verhaal te vertellen.

Webteksten laten schrijven

En wil je webteksten laten schrijven? Of twijfel je over het aantal woorden op de pagina? Neem contact met me op, dan kijk ik graag met je mee.