Patrick Wessels 07 november 2022

Sterke SEO teksten: begin een blog (en houd het vol)

Dat het werkt bewijs je nu zelf. Je leest mijn blog, waarmee ik minstens drie voordelen combineer. Het houdt mijn website actueel, ik werk (hopelijk) aan mijn online autoriteit én ik verbeter de vindbaarheid op voor mij relevante zoektermen. Dus zijn dat ook jouw doelstellingen? Begin dan een blog. En maak een blog-planning om ervoor te zorgen dat je het volhoudt.

Houd jouw website actueel

Een (SEO) blog is de beste manier om jouw website actueel te houden. Je kunt maandelijks, twee-wekelijks, wekelijks of zelfs vaker updates plaatsen. Die verschijnen netjes onder elkaar (of naast elkaar) en tonen bezoekers in één oogopslag de meest actuele content.

Ondertussen blijven oudere posts beschikbaar. Bezoekers kunnen door de artikelen bladeren of komen daar direct bij uit vanuit de zoekresultaten in bijvoorbeeld Google. Zo zit zelfs een verzameling van honderden artikelen niemand in de weg, terwijl je voortdurend nieuwe content kunt blijven toevoegen. 

Maak een blog-planning

Maar, hoe blijf je werken aan de actualiteit van de website, jouw online autoriteit en betere vindbaarheid in zoekmachines? Met een blog-planning maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Tip: liever uitbesteden? Ik kan je helpen met zakelijk bloggen op basis van een zoekwoordenonderzoek en contentkalender. 

Doe onderzoek naar de thema’s waarover je wilt bloggen. En onderzoek bijvoorbeeld de specifieke zoektermen waar potentiële klanten naar zoeken. Stel een lijst op met zoektermen, als basis voor de blogs die jij de komende tijd zal schrijven.

Maak een planning, bijvoorbeeld om iedere maand of iedere week een nieuw artikel te schrijven. En reserveer daarvoor tijd in jouw agenda. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk een halve dag werkt aan een goed artikel (als je er meer hebt geschreven gaat het vanzelf sneller). Door daar ruimte voor te reserveren voorkom je dat het aan het eind van de week steeds weer blijkt dat je er toch geen tijd voor had.

Houd het vol

Plan het bloggen niet te optimistisch in. Als je daar per artikel een halve dag aan werkt vraagt het om een enorme tijdsinvestering om iedere week een stuk te schrijven. Het is dan misschien realistischer om maandelijks een artikel te schrijven.

Plan bijvoorbeeld in dat je steeds in de laatste week van de maand even de tijd neemt om het onderwerp op basis van de zoekterm uit te werken. En plan dan in de week daarna minimaal een paar uur om het artikel te schrijven en te publiceren. Een maandelijks artikel lijkt misschien weinig, maar als je dat een jaar lang volhoudt ben je al 12x verder dan dat je enthousiast met een eerste artikel begint en het daarna volledig laat verwateren.