Patrick Wessels 06 december 2021

Sterke SEO teksten: begin sterk en bouw het daarna logisch op

De eerste zin van sterke SEO teksten moet meteen de aandacht grijpen.

Het kan daarom geen kwaad om meteen een regel over te slaan, en daar pas verder te gaan. Je legt met de witruimte automatisch extra nadruk op de eerste zin. Zo weet je zeker dat de lezer daar even de tijd voor neemt, om daarna pas door te lezen.

Het begin is belangrijk. Je grijpt als tekstschrijver meteen de aandacht, waarna je het artikel gebruikt om jouw verhaal verder uit te werken. Open de tekst met een stelling of een vraag. De stelling onderbouw je in de rest van de tekst. En op die manier kun je ook een vraag voor de lezer beantwoorden. Zonder eerst de aandacht te trekken zou de kans veel kleiner zijn dat iemand doorleest.

Laat lezers in jouw tekst glijden

Open met een sterke stelling of een prikkelende vraag. En houd het kort en bondig, om de lezer daarna in de tekst te laten glijden. Verwerk als het even kan de belangrijkste zoekterm. Het is voor zowel de lezer als voor zoekmachines dan meteen duidelijk waar het over gaat.

De openingszin met het intro dat extra nieuwsgierig maakt werkt ook SEO-technisch goed. De sterke opening laat lezers doorlezen. Jouw pagina laat zien dat lezers graag het hele verhaal lezen, of zelfs nog langer op de website blijven plakken.

Laat lezers na de eerste zin via een intro dat nieuwsgierig maakt in de tekst glijden. Onthul steeds een beetje meer van de sluier, bijvoorbeeld door aan het eind van een alinea alvast te verwijzen naar de volgende. Met koppen en bijvoorbeeld een opsomming die volgt houd je namelijk ook de rest van het artikel interessant en behapbaar. 

Gebruik koppen en opsommingen

Het is een fabeltje dat lange teksten online niet geschikt zijn. Lezers lezen hele lappen tekst. Niet voor niets scoren lange blogs en landingspagina’s steevast het best in de Google-zoekresultaten.

Dat neemt niet weg dat die lange teksten specifieke aandacht vragen. Schrijf een sterk verhaal en maak de tekst scanbaar, met koppen en opsommingen. Zonder tussenkoppen wordt het snel onoverzichtelijk. Bovendien leveren ze een paar andere voordelen op:

  • Globaal idee van de opbouw van het artikel
    Door alleen de koppen te scannen krijgt een lezer meteen een idee van waar je met het stuk naartoe wilt. Dat geeft vertrouwen en verhoogt de motivatie om na de opening verder te lezen.
  • Eenvoudiger iets terugvinden
    Komt een lezer nog eens terug? Dankzij de koppen is het veel makkelijker om een stukje waardevolle informatie of een praktische tip terug te vinden.
  • Zoekmachineoptimalisatie met zoektermen
    De koppen bieden een goede mogelijkheid om de belangrijkste zoekterm of de aanvullende zoektermen voor SEO te verwerken. 

Gebruik koppen en opsommingen om jouw belangrijkste punten in de tekst sterker over te brengen. Je licht toe wat je met de openingszin bedoelt of je geeft antwoord op de vraag die je opwerpt. Zo bouw je het artikel sterk op, en is het verhaal aan het einde mooi rond.