Patrick Wessels 03 juni 2024

Sterke SEO teksten: de alt-tag is er voor Google Afbeeldingen

De Alt-tag voor afbeeldingen gebruikt Google niet om de relevante van een pagina te bepalen. Het is wél de belangrijkste beschrijvende informatie voor Google Afbeeldingen. Dat maakt de Alt-tag een belangrijk element voor SEO teksten, maar niet voor de optimalisatie van de pagina zelf.

Verwarrend? Een beetje wel. Zonder Alt-tag zou je de pagina prima kunnen optimaliseren voor zoekmachines. Dat wil zeggen, als je puur naar de pagina zelf kijkt. Met een sterke SEO tekst en een afbeelding erop doe je dat goed. De Alt-tag voegt niets toe aan de SEO-optimalisatie van de pagina, dus is wat dat betreft niet nodig.

Maar, de Alt-tag biedt wel mogelijkheden om de vindbaarheid te verbeteren in Google Afbeeldingen.

Gevonden via afbeeldingen in Google

Google’s zoekmachine bestaat uit meer dan de bekende zoekresultaten (SERP). Je kunt specifiek zoeken naar bijvoorbeeld afbeeldingen.

Google gebruikt de Alt-tag niet om de relevantie van pagina’s te bepalen voor de reguliere zoekresultaten. Google gebruikt de Alt-tag wél om de relevantie van afbeeldingen te bepalen in Google Afbeeldingen.

Dus verkoop je producten of diensten, waarbij een afbeelding relevant is? Met een geoptimaliseerde Alt-tag voor de afbeeldingen verbeter je jouw zicht- en vindbaarheid in Google Afbeeldingen.

Hoe optimaliseer je de Alt-tag voor afbeeldingen voor Google?

Simpel, beschrijf wat je ziet op de afbeelding. Gebruik het hoofdzoekwoord voor de pagina, als dat relevant is voor de afbeelding. Voeg daar eventueel een beschrijvende zin aan toe, met meer uitleg. 

Bedenk je bijvoorbeeld hoe je de afbeelding zou beschrijven, aan iemand die deze niet kan zien. Dat is een aardig uitgangspunt voor de Alt-tag. Voeg je daar de belangrijkste zoekterm voor de pagina aan toe? Dan optimaliseer je voor Google Afbeeldingen.

Tip: probeer ook Pinterest

Pinterest is nog altijd het meest onderschatte platform voor online zichtbaarheid. Het aantal gebruikers is enorm, terwijl online marketeers zich er maar beperkt op richten.

Voeg de foto’s toe aan Pinterest, met de Alt-tag of beschrijving die je toch al maakte voor Google Afbeeldingen. Het aantal mensen dat jouw product of dienst op deze manier vindt zal je verbazen. 

Tip: wil je meer doen met Pinterest? Deze gids legt je uit hoe je dat doet.