Patrick Wessels 22 april 2024

Sterke SEO teksten: gebruik de zoekterm zoals je erover zou praten

Stel dat ik je vertel over ‘sterke SEO teksten’. Na hoeveel keren dat ik het letterlijk noem zou je me voor gek verklaren? Waarschijnlijk al na een paar keer. Het praat onnatuurlijk als ik je in een paar zinnen vertel dat ‘sterke SEO teksten’ vragen om een beperkte focus op de zoekterm ‘sterke SEO teksten’, omdat Google echt wel weet dat je het over ‘sterke SEO teksten’ hebt.

Zoals je niets zou moeten verkopen wat je niet aan je moeder zou aanbieden, zo kun je beter ook niet optimaliseren met meer zoektermen dan je in een normaal gesprek zou gebruiken (desnoods met je moeder).

Zonder de letterlijke zoekterm hoog in de zoekresultaten

Sterker nog, Google en Bing hebben in steeds meer gevallen de letterlijke zoekterm helemaal niet meer nodig.

Google bijvoorbeeld maar naar ‘klok verzetten’. 

De zoekresultaten tonen de website van de Rijksoverheid (hallo, enorme domeinwaarde), een paar kranten met actuele berichten en vervolgens de interessante resultaten. De resultaten zijn inmiddels misschien anders dan toen ik het schreef, maar grote kans dat je in de top-5 een paar websites tegenkomt die de exacte combinatie helemaal niet gebruiken.

Terwijl ik dit schrijf rankt kalender-365.nl op positie 4 en morgana.nl op positie 5. Beide pagina’s hebben het wel over de ‘klok vooruit zetten’ en ‘zetten we de klok één uur’. De exacte combinatie ‘klok verzetten’ komt er niet in voor. 

Google en Bing begrijpen je

Dus geen zorgen, zoekmachines begrijpen waarover je schrijft.

Dat betekent niet dat het kwaad kan om zoektermen te verwerken als SEO-tekstschrijver. Vooral als de website weinig SEO-waarde (domeinwaarde) heeft dragen goed-geoptimaliseerde teksten sterk bij aan een betere vindbaarheid.

Andersom is het natuurlijke gesprek een goede richtlijn. Lees je tekst hardop voor. Zou je op die manier praten als je iemand tijdens een gesprek moet uitleggen waar je het over hebt? Schrap extra zoektermen als je die tijdens een gesprek ook niet zou gebruiken. 

Samen aan de slag met jouw SEO-teksten voor de website? Neem contact met me op.