Patrick Wessels 13 maart 2023

Sterke SEO teksten: gebruik een SEO-titel speciaal voor zoekmachines

Sterke SEO teksten schrijf je voor bezoekers. De SEO-titel van de pagina is geen uitzondering, maar vraagt wel om een andere aanpak. Natuurlijk wil je nieuwsgierig maken en waarde bieden. En natuurlijk gebruik je de belangrijkste zoekterm van de pagina. Tegelijkertijd is een SEO-titel niet altijd gelijk aan de titel van de pagina.

Wat is een SEO-titel?

De SEO-titel schrijf je voor de informatie die zoekmachines tonen in het overzicht met zoekresultaten. Stel dat je zoekt naar ‘seo tekstschrijver’, dan toont Google enkele gesponsorde links en daarna 10 zoekresultaten. Per zoekresultaat zie je de naam van de website met de URL, daaronder de SEO-titel en vervolgens de meta-beschrijving. 

De titel van de pagina als basis

De titel van de pagina is de beste basis voor een SEO-titel. Voor blogartikelen kun je de titel vaak gewoon overnemen. Die bevat als het goed is de belangrijkste zoekterm én trekt de aandacht.

Publiceer je een landingspagina, categoriepagina of andere menupagina? Gebruik dan een SEO-titel speciaal voor zoekmachines. Je hebt 600 pixels ruimte. In de meeste gevallen kapt Google de titel af na 60 karakters. 

Concurrentie met 9 andere zoekresultaten

Bedenk je voor de SEO-titel het volgende:

  • Je concurreert met 9 andere (organische) zoekresultaten
  • Je wilt de bezoeker én zoekmachine duidelijk maken waar de pagina over gaat

Gebruik dus de belangrijkste zoekterm, plus een onderscheidende USP of speel in op de concrete zoekintentie van de gebruiker. Combineer de zoekterm met jouw supersnelle levertijd, met 10+ jaar ervaring of met het voordeel dat jouw product oplevert.

Tip: twijfel je om jouw bedrijfsnaam toe te voegen in de SEO-titel? Dat werkt voor grote en sterke merken, omdat de merknaam waarde vertegenwoordigt. Heb je (nog) geen sterke of bekende merknaam? Verwerk dan liever een voordeel of een USP.

Gebruik de Yoast SEO-plugin

Gebruik bijvoorbeeld de Yoast SEO-plugin voor WordPress. Het is de standaard SEO-plugin waarmee ik als SEO tekstschrijver al jaren werk. Je kunt de plugin eenvoudig vinden en installeren in WordPress via Plugins > Nieuwe plugin.