Patrick Wessels 28 augustus 2023

Sterke SEO teksten: optimaliseer de meta-beschrijving niet voor SEO

De belangrijkste zoekterm voor de pagina vooraan in je meta-beschrijving? Onzin!
En de zoekterm in ieder geval verderop in de beschrijving? Ook niet nodig. Google doet er niets mee. Zoekmachines gebruiken de tekst die je invult niet voor de ranking. Dus richt je liever op conversie dan op SEO.

Op de zoekresultatenpagina (search engine result page, SERP) concurreer je met minimaal 9 andere websites, waarmee je samen de 10 resultaten vormt. Het zijn andere webpagina’s en varianten, zoals Google Shopping, Google Maps en andere resultaten. Optimaliseer de meta-beschrijving voor conversie, zodat jij opvalt en de lezer nieuwsgierig maakt.

Zoektermen voegen niets toe

Een zoekterm in de meta-beschrijving voegt niets toe aan de vindbaarheid van je pagina. Google, Bing en andere zoekmachines houden er geen rekening mee voor de ranking. Je mag de zoekterm er dus best in verwerken, maar het draagt niet bij aan een betere vindbaarheid.

Dat is logisch, omdat iedereen de zoekterm anders in de meta-beschrijving zou verwerken. Het is een koud kunstje. Als iedereen de zoekterm verwerkt weet de zoekmachine alsnog niet welke pagina bovenaan te plaatsen.

Daarom gebruiken zoekmachines tal van andere ranking-factoren, maar geen zoektermen in meta-beschrijvingen. Gebruik de beperkte ruimte die je daar hebt daarom liever om de aandacht te trekken, de gebruiker nieuwsgierig te maken en te verleiden om jouw pagina aan te klikken.

Trek de aandacht met je meta-beschrijving

Leg in het (heel) kort uit waar de pagina over gaat. Gebruik vinkjes (✓), sterren (⭐), het symbool van een telefoon (☎) of zelfs hartjes ♥ om de aandacht te trekken.

Zorg dat je opvalt tussen de andere zoekresultaten. Noem je belangrijkste USP’s (of UBR’s: Unique Buying Reasons). Maak de gebruiker nieuwsgierig en bewijs waarom je de beste pagina bent om aan te klikken. Zo schrijf je sterke SEO teksten, met een meta-beschrijving die de aandacht trekt en de eerste stap zet naar de conversie die je zoekt.  

De meta-beschrijving is een van de onderdelen waarbij je als SEO-tekstschrijver even niet met zoektermen aan de slag hoeft.