Patrick Wessels 13 september 2021

Sterke SEO teksten: optimaliseer met de makkelijkst te gebruiken term

Hoe kies je de juiste zoekterm voor een pagina? Het moet de term zijn die je het makkelijkst kunt gebruiken om te beschrijven waar je het over wilt hebben.

Zorg dat de pagina er helemaal op ingericht is om één boodschap over te brengen. En dat de zoekterm daar logisch bij past. Zodat je er als het ware niet omheen kunt. Het is dan voor zowel jouw bezoeker als voor Google en andere zoekmachines bijzonder logisch dat je de zoekterm gebruikt.

Pagina inrichten: meer dan een tekst alleen

Een pagina op jouw website staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van een online klantreis. Dus waar in die reis bevindt zich de pagina? En wat is de informatie die je daar wilt vertellen? Antwoord op die vragen helpt je de juiste zoekterm te kiezen.

Stel dat ik wil optimaliseren voor zoektermen zoals ‘seo teksten’, ‘seo teksten laten schrijven’ en ‘sterke seo teksten’. Welke term kies ik dan op welke pagina? Dat blijkt uit de klantreis die ik daarmee wil creëren:

  • Informatieve landingspagina: ‘seo teksten’
    Voordat ik klanten kan overtuigen dat ik ‘seo teksten’ voor ze kan schrijven moet ik (een deel van) hen vertellen wat dit precies zijn. En waarom het belangrijk is om er gebruik van te maken. Op zo’n pagina past een zoekterm als ‘seo teksten’. Als ik een natuurlijk gesprek met deze klanten zou voeren zou dit namelijk de term zijn die ik waarschijnlijk gebruik.
  • Overtuigende opvolgpagina: ‘seo teksten laten schrijven’
    Om daarna te overtuigen dat het belangrijk is om die teksten te laten schrijven (en niet zelf aan de slag te gaan) creëer ik een overtuigende opvolgpagina. Daar past een zoekterm zoals ‘seo teksten laten schrijven’. Ik wil daar niet meer alleen uitleggen waar het om gaat, maar waarom het belangrijk is om dit te laten doen. Die zoekterm sluit er dan perfect bij aan.
  • Activerende salespagina: ‘sterke seo teksten’
    Pas als ik wil activeren om de teksten door mij te laten schrijven kom ik toe aan een zoekterm zoals ‘sterke seo teksten’. Ik wil namelijk uitleggen waarom ik de beste SEO tekstschrijver voor ze ben. 

Voorkom geforceerd optimaliseren

Houd de optimalisatie met zoektermen zo natuurlijk mogelijk. Bedenk je hoe je een pagina wilt gebruiken en stem daar de zoekterm die je gebruikt op af. Dat zorgt voor natuurlijke optimalisatie, met een zoekterm waar je eigenlijk niet omheen kunt.

Tip: vraag je af hoe je het gesprek face-to-face zou voeren. Wat is de term die je dan hoe dan ook zou gebruiken of die vaak terug zou komen? Dat is waarschijnlijk de zoekterm die je online het makkelijkst kunt gebruiken voor die pagina.