Tekstschrijver voor jouw website met SEO-optimalisatie: hoe begin je?
Een tekstschrijver voor jouw website in huren en werken aan SEO-optimalisatie? Een uitstekend plan om jouw website hoger in Google te krijgen en nieuwe bezoekers aan te trekken. Maar, hoe begin je daarmee? Wat vraag je de SEO tekstschrijver en hoe zorg je voor een goede briefing?
Het is belangrijk om het strategisch sterk aan te pakken. Om te schrijven vanuit een plan, waarmee je structureel werkt aan de vindbaarheid van jouw website. Door niet zomaar ad hoc wat teksten te (laten) schrijven, maar door daar vooraf over na te denken. De echte toegevoegde waarde van SEO teksten zit namelijk helemaal vooraan in het proces. Door na te denken over de teksten die er nodig zijn, op basis van termen waar jouw potentiële klanten naar zoeken.
Contentplan om SEO teksten te schrijven
Voordat een tekstschrijver voor jouw website met SEO aan de slag kan is het belangrijk om een plan op te stellen. Welke teksten moeten er komen, hoe lang moeten die zijn en wat zijn daarin de zoektermen? Wat is de hoofdzoekterm en wat zijn de aanvullende zoektermen per pagina? Stuk voor stuk belangrijke vragen, waar eerst een antwoord op moet komen.
En daarmee hebben we meteen het beginpunt te pakken. Je kunt het best starten met een brainstorm, als je een tekstschrijver voor jouw website zoekt en SEO belangrijk is.
Hoe voorkom je anders dat je een belangrijke zoekterm twee keer gebruikt? Of dat je interessante termen helaas over het hoofd ziet? Het is belangrijk om Google heel duidelijk aan te geven welke pagina er getoond moet worden, bij een specifieke zoekopdracht. Richt je content in aan de hand van één hoofdzoekterm per pagina. Die je ook maar voor één pagina gebruikt, waardoor er zowel voor bezoekers als de zoekmachine geen verwarring ontstaat.
Al die vragen beantwoord ik als SEO tekstschrijver in het contentplan. Dat bevat standaard de volgende informatie:
- Aantal woorden per pagina
Hoeveel woorden zijn er nodig? Ik beoordeel de gekozen hoofd- en aanvullende zoektermen, op basis van het zoekvolume, de moeilijkheidsscore en het kliktpotentieel. - Ideale URL
Wat is de ideale URL voor de pagina? Binnen het hoofdmenu, als onderdeel van een SEO kennisbank of bijvoorbeeld als veel gestelde vraag (FAQ). - Hoofdzoekterm
De belangrijkste zoekterm voor een pagina. Voor één pagina, om die niet dubbel te gebruiken en kannibalisatie te voorkomen. - Aanvullende zoektermen
Welke zoektermen zijn goed geschikt ter aanvulling op de hoofdzoekterm? Semantisch sterk samenhangend, afkomstig uit hetzelfde zoekwoordenonderzoek. - Interne links voor SEO
Hoe hangen de verschillende pagina’s samen, voor een goede SEO-linkstructuur? Interne links, die bijdragen aan de vindbaarheid van jouw teksten.
Brainstorm voor een zoekwoordenonderzoek
Zo’n contentplan komt natuurlijk niet zomaar tot stand, daar is input voor nodig. Ik gebruik daarvoor een zoekwoordenonderzoek, met daarin de meest relevante en waardevolle termen. Zoektermen die potentiële klanten gebruiken als ze jouw producten of diensten zoeken.
Let op: anders dan andere SEO-specialisten maak ik geen lijst met honderden of duizenden zoektermen. Ik beperk me standaard tot de 100 termen met de meeste potentie. Die kan ik allemaal verwerken in het contentplan, zodat ze allemaal de benodigde aandacht krijgen. Later is dit natuurlijk altijd uit te breiden.
Het zoekwoordenonderzoek doe ik aan de hand van de bestaande website, een schriftelijke briefing of een (telefonische) brainstorm. En daarmee hebben we meteen het beginpunt te pakken. Je kunt het best starten met een brainstorm, als je een tekstschrijver voor jouw website zoekt en SEO belangrijk is. Dat biedt de mogelijkheid de zoektermen te onderzoeken, om daarna een contentplan te maken. Op die manier ligt er een goede basis voor SEO teksten, waarmee je jouw website hoger in Google krijgt.
Tekstschrijver voor de website: met SEO aan de slag
Zoek je een tekstschrijver voor jouw website en wil je met SEO aan de slag? Ontdek wat een SEO tekstschrijver is en gebruik bovenstaande volgorde om daarmee goed van start te gaan.
Enthousiast en klaar om te beginnen of heb je nog andere vragen? Neem contact met me op, dan vertel ik je graag meer.