Patrick Wessels 24 maart 2011

Zelf een gratis eBook maken

De vorige twee blogposts gingen over het maken van een cv en wat er thuishoort in datzelfde cv, met aandacht voor de verschillende soorten die er bestaan. Nu valt er in een blog natuurlijk niet alles te vertellen en gaat er veel informatie verloren in de zoektocht naar de meest relevante onderwerpen. Om die reden zou het beter zijn als er een digitaal boek zou verschijnen waarin deze informatie wel behouden blijft. Dat digitale boek noemen we tegenwoordig een eBook en dat is precies waar ik het vandaag eens over wil hebben. Het maken van een gratis eBook is namelijk helemaal niet zo moeilijk, al dient u wel een goed plan van aanpak op te zetten om dit tot een succes te maken.
Om zelf een eBook te gaan maken dient er natuurlijk allereerst een onderwerp gekozen te worden. Sterker nog, er dient eigenlijk al een onderwerp te zijn, want wanneer u hier eerst nog over na moet gaan denken zal het over het algemeen maar weinig succesvol zijn. Er zijn van die dagen waarop we wakker worden met een geweldig idee in ons hoofd en dat is nu precies het beste ingrediënt voor een succesvol onderwerp. Juist die ideeën kunnen we aan de hand van bijvoorbeeld een gratis eBook wereldkundig maken.

Gemakkelijk een gratis eBook

Aan het schrijven van een eBook zitten daarbij natuurlijk een aantal voordelen. Zo kost het allereerst helemaal niets behalve uw tijd, waardoor het als vanzelfsprekend een gratis eBook is. Daarnaast is het voor veel mensen ook nog eens hartstikke leuk om over een onderwerp te schrijven dat we zelf hebben verzonnen en waar we bovenal erg enthousiast over zijn. Het schrijven van een boek op de computer is wat dat betreft vergelijkbaar met het vertellen van ons idee aan vrienden. Het voordeel van schrijven is echter dat er niemand anders aan de haal kan gaan met het idee, waardoor we het zelf als eerste tot uitvoering kunnen brengen. Met name een gratis eBook is uitstekend geschikt voor de uitwerking van een dergelijk idee.

Professionele tekstschrijver

Aan de andere kant kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om een professionele tekstschrijver in te schakelen. Dit is voornamelijk interessant voor iedereen die beschikt over een uitstekend idee en dit maar moeilijk op papier weet te krijgen of er zelf de tijd niet voor heeft, maar wel overtuigd is van de mogelijkheden. Wanneer u enigszins bang bent dat iemand anders er met uw idee vandoor gaat wanneer u het schrijven uitbesteedt kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om met meerdere professionals contact op te nemen en het eBook door een aantal verschillende schrijvers op te laten tekenen. Zo krijgen zij slechts een deel van de informatie tot hun beschikking en zult u aan de hand van strakke richtlijnen kunnen zorgen voor een eenduidig verhaal.

Publicatie van uw gratis eBook

Wanneer uw gratis eBook eenmaal geschreven is, dient het natuurlijk wereldkundig gemaakt te worden. Zonder dat iemand van uw idee op de hoogte is zal het namelijk maar weinig opleveren, zelfs wanneer u voor de kwaliteit van een professionele tekstschrijver heeft gekozen. Dit betekent dat het van belang is om onder andere de sociale media in te zetten. Zo is Twitter een geweldig platform om uw eBook onder de aandacht te brengen. Uiteraard is het van belang om voldoende volgers te hebben die het ook daadwerkelijk oppikken. Met mij heeft u er al direct weer een bij, dus hierbij uw uitnodiging voor mijn Twitter.
Zoals u kunt zien is het schrijven van een gratis eBook helemaal niet zo moeilijk, zolang u maar een goed idee heeft. Juist om die reden is ook het inhuren van een professionele tekstschrijver relatief voordelig en heeft u uw idee aan de hand van een kleine investering al snel professioneel op het digitale papier. De volgende keer richten we ons wat meer op de technische aspecten van het eBook. Zo kunt u onder andere de inhoud en de vorm zo inrichten dat dit zowel interessant als aantrekkelijk is voor uw (potentiële) lezers.