Patrick Wessels 21 december 2020

5 SEO tekst tips om de leesbaarheid te verbeteren: scoor GOED met de Yoast-plugin

Wat zijn de beste SEO tekst tips om de leesbaarheid van jouw tekst te verbeteren? De Yoast-plugin geeft je met de Flesch Reading Ease-score aan of het beter kan. Maar, wat zijn de concrete schrijftips waarmee je de leesbaarheid van de tekst verbetert? Ik zet 5 tips voor je op een rij waarmee je zorgt voor een score GOED.

SEO tekst tips: zo verbeter je de leesbaarheid

Wil je SEO teksten laten schrijven of ga je daar zelf mee aan de slag? Met deze 5 tips zorg je voor een betere leesbaarheidsscore. Dat draagt bij aan een betere vindbaarheid én helpt de conversie te optimaliseren. Het is win-win, terwijl het makkelijker is dan je misschien zou denken.

Gebruik deze 5 tips om de Flesch Reading Ease-score van jouw tekst te verbeteren:

  • Schrijf in de actieve vorm
  • Gebruik korte zinnen
  • Vermijd moeilijke woorden
  • Schrijf met signaalwoorden
  • Pas op de paragraaflengte

1. Schrijf in de actieve vorm

Schrijf teksten in de actieve vorm en voorkom dat ze worden geschreven in de leidende variant. Dus schrijf ‘hoe je een goede tekst voor SEO optimaliseert’ en niet ‘hoe een goede tekst voor SEO geoptimaliseerd wordt’.

Zodra je een vorm van het werkwoord ‘worden’ gebruikt is de kans groot dat je de leidende vorm hanteert. En gaat het om een andere combinatie van een persoonsvorm en een voltooid deelwoord? Ook dan is de kans groot dat het actiever kan.

Probeer een zin op te bouwen uit een onderwerp, de persoonsvorm en dan de rest van de zin. Het klinkt misschien overdreven eenvoudig, maar het zal je helpen om actief te schrijven. Het kan op deze manier bijna niet misgaan.

En staat een zin per ongeluk in de leidende vorm? Vraag je af wie of wat er iets doet in de zin. Begin daarmee en gebruik vervolgens het werkwoord dat beschrijft wat diegene doet. Voorkom het gebruik van ‘worden’ of ‘hebben’, omdat je daarna waarschijnlijk eindigt met een voltooid deelwoord. Gebruik het voltooid deelwoord als de persoonsvorm, en je zal merken dat de zin meteen veel actiever oogt.

Schrijf dus niet:

  • Ik heb mijn best gedaan om actief te schrijven.

Maar maak er dit van:

  • Ik deed mijn best om actief te schrijven.

2. Gebruik korte zinnen

Lange zinnen zijn een no-go, zowel als je volgens de SEO tekst tips schrijft als voor andere opdrachten. Niemand zit te wachten op oeverloos lange zinnen, die na een komma verder gaan en daarna een stuk informatie aanbieden dat je eigenlijk ook in een nieuwe zin had kunnen plaatsen om het voor de lezer makkelijker te maken. Houd het liever kort en bondig. Zodat je in korte zinnen kunt beschrijven waar het om gaat. En als je daardoor af en toe met ‘en’ wilt beginnen is dat helemaal geen probleem. Online is het enorm gebruikelijk. Het verhoogt de activiteit, waarmee je enthousiaster schrijft over jouw producten, oplossingen of antwoord op een klantvraag.

Merk je dat je zinnen schrijft die bestaan uit 10 woorden of meer? Kijk goed of het niet wat korter kan. De kans is groot dat het de goede Flesch Reading Ease-score in de weg zit. Plaats eens een punt waar je eerder een komma had staan. Je zal merken dat het makkelijker leest, terwijl je precies hetzelfde vertelt.

Houd ten slotte rekening met de lengte van een paragraaf. Beperk een paragraaf tot 100 of maximaal 200 woorden. Op die manier houd je het overzichtelijk. Dat verbetert de leesbaarheid en voorkomt dat een lezer in je tekst verdwaalt.

3. Vermijd moeilijke woorden

Probeer op een vergelijkbare manier moeilijke woorden te voorkomen. Of beter nog, pas op met alle lange woorden die je gebruikt. Dat is een uitdaging in het Nederlands, omdat je meer aan elkaar hoort te schrijven dan bijvoorbeeld in het Engels.

Toch hoef je het niet per se te hebben over het signaalwoordengebruik. Je kunt in plaats daarvan het gebruik van signaalwoorden schrijven. Of het gebruik van woorden die signaleren. Zo maak je de woorden korter en makkelijker leesbaar. Terwijl je precies hetzelfde vertelt, en de leesbaarheidsscore zal verbeteren. Of de score voor leesbaarheid natuurlijk.

4. Schrijf met signaalwoorden

Je wilt een tekst logisch opbouwen als je die schrijft. Door te verwijzen naar onderwerpen die je eerder gebruikte, bijvoorbeeld in de zin ervoor. Je gebruikt daarvoor signaalwoorden. Ze verwijzen naar wat je net schreef of wat er komen gaat.

Trek je een conclusie, bouw je verder op wat je zei of beschrijf je een gevolg? Gebruik signaalwoorden zoals ‘zoals, daarom en dus’. Het maakt de lezer beter duidelijk wat je bedoelt en hoe de volgende zin verder bouwt op de vorige.

Het is een van de meer lastige SEO tekst tips, als je de leesbaarheid wilt verbeteren. Met een overzicht van signaalwoorden krijg je daar misschien een beter beeld van. Het zijn meer woorden dan je zou denken, dus misschien maak je daar al regelmatig gebruik van. De Yoast-plugin houdt ze voor je bij, omdat het van invloed is op de leesbaarheid van jouw tekst.

5. Pas op de paragraaflengte

Houd ten slotte rekening met de lengte van een paragraaf (korter dan ‘paragraaflengte’). Beperk een paragraaf tot 100 of maximaal 200 woorden. Op die manier houd je het overzichtelijk. Dat verbetert de leesbaarheid en voorkomt dat een lezer in je tekst verdwaalt.

Gebruik per paar paragrafen bovendien een tussenkop, om de tekst beter scanbaar te maken. Ik schrijf daarom maximaal 100 woorden per paragraaf en gebruik iedere 2 tot 3 paragrafen een tussenkop. Zo sla je eenvoudig een van de tips over, als je de signaalwoorden al goed onder de knie hebt. En kun je meteen door met wat je wel interessant vindt. Waarbij je het intro zelfs kunt overslaan, om meteen naar de praktische voorbeelden in dat gedeelte te gaan.

Deze tekst scoort GOED

Goede SEO teksten vragen om het gebruik van de belangrijke zoektermen. En om een goede leesbaarheid, die je met de Yoast-plugin voor SEO makkelijk kunt meten.

Deze tekst heeft de score GOED, dankzij een Flesch Reading Ease-score van 76. Bovendien gebruik ik de actieve in plaats van de leidende vorm en lees je geen opeenvolgende zinnen. De verdeling met kopteksten is goed, net als de lengte van paragrafen. Verder heb ik de zinslengte in de gaten gehouden en gebruik ik signaalwoorden waar dat kan.

En vind je het ondanks de SEO tekst tips toch lastig om zelf tot de score GOED te komen? Neem contact met me op, dan help ik je ermee.