Patrick Wessels 15 februari 2021

Het voordeel van een lokale tekstschrijver voor je SEO teksten: 3x pure winst

Hoe kies je een tekstschrijver voor de SEO teksten die je wilt schrijven? En waarom is het belangrijk om dat lokaal te doen? Ik krijg regelmatig aanvragen vanuit zowel mijn eigen regio (Leiden, Den Haag en de Bollenstreek) als vanuit heel andere delen van het land. En dan adviseer ik niet zelden om vooral een schrijver uit de buurt te zoeken. Behalve aan de klanten hier uit de omgeving natuurlijk, die help ik er graag bij.

Dat betekent soms dat ik iemand uit het noorden van Groningen, het oosten voorbij Arnhem of het zuiden richting de Belgische grens aangeef dat ze beter lokaal kunnen kiezen. En dat komt me regelmatig op verbaasde reacties te staan. Die variëren van ‘enorm bedankt voor je eerlijke antwoord’ tot ‘je moet nóóit aanvragen verwijzen naar een concurrent-schrijver, ook al zit die meer in de buurt’. En over dat laatste denk ik heel anders, dus ik zal je uitleggen waarom. 

Door lokaal samen te werken is het veel makkelijker om een team te verzamelen. Je houdt de lijntjes lekker kort en weet je zeker dat de schrijver begrijpt wat er speelt en hoe bijvoorbeeld andere bedrijven in de regio bezig zijn.

Wat heb je nodig? Meer dan een tekstschrijver

Voordat ik begin aan de 3 voordelen van een lokale schrijver voor je SEO teksten is het goed om te begrijpen wat je allemaal nodig hebt om de vindbaarheid te verbeteren. En hoe het team (van freelancers) er dus uit kan zien:

 • Online marketeer
  Hoe staat het op dit moment met de (lokale) vindbaarheid van je website? Wat zijn de onderwerpen of thema’s waarop je beter gevonden wilt worden? En gebruik je al Google Ads, heb je ervaringen met vindbaarheid verbeteren of is de website juist een nieuw kanaal? Een online marketeer heeft het overzicht, dus kan mij als tekstschrijver goed briefen. Soms werk ik met online marketeers in dienst bij het bedrijf zelf, soms gaat het om externe bureaus die adviseren.
 • Technisch SEO-specialist
  Vóórdat ik als tekstschrijver aan de slag kan moet de website technisch goed in orde zijn. Heeft de website de juiste URL-structuur, kunnen we nieuwe pagina’s aanmaken en die linken vanuit de footer? Kan er een kennisbank komen om meer informatie te gaan delen? Als de technische basis goed staat kan ik als schrijver beginnen. 
 • Grafisch ontwerper of webdesigner
  Je kunt bestaande teksten optimaliseren voor SEO, maar in de meeste gevallen zullen er nieuwe pagina’s bij moeten komen. De grafisch ontwerper of webdesigner zorgt voor een mooie opmaak van de pagina’s. Of in ieder geval een globale opzet, om die aan te passen aan de teksten die er later zullen komen. 
 • SEO tekstschrijver
  Op dit punt komt de lokale tekstschrijver voor SEO teksten in beeld. Ik weet dan dat het technisch allemaal in orde is en dat de online marketeer of het betrokken bureau me goed kan briefen. Eventueel kun je dat ook zelf doen. Dat kan als je me de gewenste inhoud, de zoektermen per pagina en een idee van de te gebruiken stijl aan kunt leveren.
  Tip: benieuwd wat ik van een briefing verwacht? Bekijk het online briefing-document ter voorbeeld: Briefing-document. 
 • Specialist in online autoriteit (linkbuilding)
  Als de nieuwe teksten eenmaal geplaatst zijn zullen die bijdragen aan de betere vindbaarheid. En wil je daar meer vaart achter zetten? Werk dan samen met een specialist in online autoriteit (linkbuilding). Het helpt je zowel de specifieke nieuwe pagina’s als de hele website meer online waarde te geven.
  Tip: deze specialist is soms óók de online marketeer, omdat veel bureaus het als een van hun diensten aanbieden. 

3x pure winst: wat zijn de voordelen?

En wat is dan de winst van een lokale tekstschrijver? Het levert je 3 belangrijke voordelen op:

 1. Goede kennis van de regio
  Je kent het waarschijnlijk van de makelaar, want goede kennis van de regio is dan goud waard. En voor een tekstschrijver is het geen absolute noodzaak, maar het helpt wat mij betreft wel. Ik werd bijvoorbeeld gevraagd door Tuincentrum Florajoy, gewoon bij mij in Rijnsburg. Met zo’n 10 tot 15 bestellingen per week in de webshop ligt er een basis, maar dat kan natuurlijk een stuk beter. Ik werd benaderd door Eline Rondaij, die er als marketeer voor zorgt dat het tuincentrum online zo goed mogelijk zicht- en vindbaar is. Ik schreef de teksten, waarbij ik handig kon inspelen op wat er hier leeft, hoe Royal Flora Holland een belangrijke rol speelt in alles wat om bloemen en planten gaat en waar dus wel of geen behoefte aan is bij de lokale klanten voor het tuincentrum. 
 2. Korte lijnen met lokaal netwerk
  Wil je met de lokale vindbaarheid aan de slag en zoek je daarvoor een tekstschrijver voor SEO teksten? Het is net zo belangrijk om een goede online marketeer, een technisch specialist, grafisch ontwerper, et cetera te vinden. En hoe kun je dat beter doen dan lokaal? Het werkt makkelijker samen en de kans is bovendien groot dat zelfs freelancers al vaker met elkaar hebben gewerkt. (Dus als je dit leest Eline, laten we vooral vaker samenwerken 😉 )
 3. Persoonlijk contact
  Soms helpt het enorm om even langs te gaan bij een bedrijf en om elkaar gewoon even in de ogen te kunnen kijken en de doelstellingen duidelijk te maken. Dat kan natuurlijk aan de andere kant van het land, al doe ik daar zelf niet aan mee. Ik rijd als dat nodig is naar klanten tot aan Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, om een driehoek in de Randstad te bedienen. En dan maak ik echt weleens een uitzondering zoals voor Verf.nl net onder Alkmaar, Independer in Hilversum en GewoonGers in Vlaardingen. In principe reis ik echter niet verder dan de genoemde driehoek, omdat er in de andere delen van het land weer andere heel goede schrijvers beschikbaar zijn.
  Tip: en ben je als klant net zo tevreden als Tuincentrum Florajoy? De eigenaar kwam hoogstpersoonlijk een mooi veldboeket brengen, iets dat natuurlijk makkelijker is bij een lokale tekstschrijver dan wanneer je naar de andere kant van het land moet. Hartstikke bedankt!

Bloemen voor SEO teksten Tuincentrum Florajoy in Rijnsburg

Lokaal vindbaar met een tekstschrijver voor SEO teksten

Wil je de lokale vindbaarheid verbeteren met een tekstschrijver voor SEO teksten? Door lokaal samen te werken is het veel makkelijker om een team te verzamelen. Je houdt de lijntjes lekker kort en weet je zeker dat de schrijver begrijpt wat er speelt en hoe bijvoorbeeld andere bedrijven in de regio bezig zijn.

Dus zoek je een SEO tekstschrijver in de Bollenstreek, bij Leiden, Den Haag? Of in ieder geval in de driehoek Amsterdam, Utrecht en Rotterdam? Neem contact met me op, dan hoor ik graag van je. En van daarbuiten mag ook, maar dan gaan we bellen of ben jij van harte welkom op een locatie hier in de buurt.