Patrick Wessels 03 augustus 2020

How to een how to-artikel schrijven: ideale SEO teksten voor de website

Zonder how to-artikelen geen internet. Alleen al in Nederland telt Google 16,8 miljoen (!) resultaten voor pagina’s met ‘hoe’ in de titel. Een groot deel daarvan legt uit hoe iets werkt, hoe je het aanpakt of hoe je het goed doet. Heel waardevol voor bezoekers en bovendien ideale SEO teksten voor de website.

Een geweldige kans als je een SEO tekstschrijver wilt inschakelen, die je helpt jouw website beter vindbaar te maken. Met artikelen die de juiste zoektermen bevatten en die tegelijkertijd waardevolle informatie verschaffen. Aan potentiële klanten, mogelijk geïnteresseerden en anderen die zich breder oriënteren.

How to: waardevolle content

De how to-artikelen vormen waardevolle content voor tal van branches. Voor Japoto Parts in de autobranche beschreef ik bijvoorbeeld hoe je beslagen ruiten voorkomt. Natuurlijk met de belangrijke tips en basisinformatie, net als met een aantal links naar de producten in de shop.

Zo’n how to gaat in op een heel specifieke vraag, waardoor aan de andere kant goed duidelijk is hoe je die moet beantwoorden. Om bezoekers de informatie te bieden die ze zoeken, eventueel met een doorverwijzing naar jouw producten of diensten. Als aanbod bij de vraag, nadat je waardevolle informatie hebt gedeeld. Een goed voorbeeld van wederkerigheid, waarmee je psychologisch meteen een streepje voor hebt.

Inspiratie opdoen: 3 praktische tips

Maar, stel dat je weinig inspiratie hebt. Omdat je in een lastige branche zit. Of omdat je al een aantal van die artikelen hebt en het vat nu even leeg lijkt. Hoe zorg je er dan voor dat je een how to-artikel kunt gebruiken als SEO teksten voor de website? Met een paar handige tips doe je eenvoudig nieuwe inspiratie op:

  • Vraag het jouw klanten

    Onlangs interviewde ik Chantal Janzen voor De Ondernemer. Zij vertelde hoe ze regelmatig vragen stelt in de Stories van haar Instagram-account. Over TV-formats, bedrijfsideeën en andere zaken waarvoor ze zoekt naar input. Een geweldige manier om snel veel nieuwe prikkels te verzamelen. Handig als er meteen wat bij zit om uit te werken en anders een uitstekende aanpak om zelf op andere ideeën te komen.
  • Onderzoek wat er wordt gevraagd

    Geen groot bereik en geen andere mogelijkheid om snel klanten, bezoekers of volgers te vragen? Answerthepublic en BuzzSumo zijn tools om je daar goed mee te helpen. Ga op zoek naar onderwerpen waar mensen meer van willen weten en bekijk vergelijkbare content om ideeën op te doen.
  • Spreek met je verkopers

    Betrek de verkopers en bijvoorbeeld de klantenservice bij de content die je wilt gaan maken. Zij spreken het meest met klanten en weten wat er bij hen speelt. Welke vragen krijgen ze regelmatig en wat leggen ze hen dan uit? Handig als input voor nieuwe SEO teksten voor de website, zodat de salesmedewerkers en klantenservice daar bovendien naar kunnen verwijzen.

Maak het geweldig

Een goed how to-artikel draagt op een aantal manieren bij aan de vindbaarheid van jouw website. Ten eerste heb je de mogelijkheid om de belangrijke zoekterm(en) te verwerken. Belangrijke nog is de mogelijkheid om uitgebreid uit te leggen hoe iets werkt, hoe je het aanpakt of hoe klanten daar zelf mee aan de slag kunnen.

Zelf ben ik als tekstschrijver natuurlijk zo eigenwijs om het met alleen tekst te proberen, maar klanten adviseer ik altijd om het vervolgens geweldig te maken. Met mijn tekst als een goede basis, waar ze zelf video’s infographics, afbeeldingen en rekentools of andere extra’s aan kunnen toevoegen.

Het wordt op die manier een pagina waar anderen als vanzelf naar zullen linken, omdat ze de enorme waarde daarvan ervaren. Zodat je nieuwe artikel op organische wijze backlinks verzamelt en de SEO-kracht daarvan alleen maar toeneemt.

Tip: een sterk how to-artikel schud je niet zomaar uit je mouw. Benieuwd hoe je ervoor zorgt dat je meerdere perspectieven en invalshoeken combineert met leuke voorbeelden en waardevolle inzichten? Verzamel ideeën in een notitie-app, kijk goed naar wat anderen al schrijven en bepaal voor jezelf heel concreet wat je jouw lezer wilt leren of wilt uitleggen.

How to-artikel laten schrijven: SEO teksten voor de website

Zelf niet zo’n schrijver, maar wil je wel how to-artikelen gebruiken als SEO teksten voor de website? Zet me in voor jouw SEO teksten, dan gaan we samen aan de slag om iets moois te creëren.