Patrick Wessels 23 mei 2022

Sterke SEO teksten: lees het hardop na en verbeter de tekst

Sterke SEO teksten bevatten de juiste zoektermen én lezen lekker. Sterker nog, dankzij de slimme algoritmes van Google en andere zoekmachines is een sterke SEO tekst vooral een sterke tekst.

Zorg er dus voor dat de tekst lekker loopt. Voorkom het gebruik van jargon en gebruik voldoende alinea’s om de verschillende boodschappen over te brengen. Houd het simpel, maak je punt duidelijk en lees het hardop na om zeker te weten dat het zo soepel loopt als dat je had bedoeld.

Zorg dat de tekst lekker loopt

Het valt niet mee om in één keer een tekst te schrijven die soepel loopt én alles bevat wat je wilt vertellen. Zelfs de beste schrijvers lezen hun teksten minimaal één keer grondig na (en dat laten ze iemand anders nog eens doen, én ze kijken er zelfs nog één of meerdere keren na).

Schrijven is schrappen, omdat er vaak meer staat dan wat je nodig hebt. En die extra woorden leiden alleen maar af. Dat valt niet altijd op als je de tekst schrijft. En zelfs niet als je de tekst nog eens terugleest.

Dus, lees de SEO tekst die je hebt geschreven gewoon eens hardop na. Lees de zinnen hardop voor. Je merkt dan meteen waar het toch niet zo lekker loopt. Dus waar je minder woorden kunt gebruiken of waar je een extra woord nodig hebt om je punt te maken.

Vervang jargon voor makkelijkere woorden

Tijdens het hardop nalezen en verbeteren van jouw SEO teksten ontdek je bovendien welke woorden eigenlijk best lastig zijn. Het is waarschijnlijk jargon. Of gewoon onnodig ingewikkeld taalgebruik.

Vervang alle woorden waar je de eerste keer over struikelt. En zoek actief naar woorden die eigenlijk een makkelijker alternatief hebben. Het is een groot misverstand dat een tekst met moeilijker woorden professioneler overkomt. Het staat veel professioneler als je in makkelijker woorden kunt uitleggen hoe een complexe dienst of een complex product in elkaar zit. 

Bovendien is de ervaring van de lezer beter. Ieder moeilijk woord is een drempel die het lastiger maakt om de boodschap goed te begrijpen. Verwijder die drempels, voor een tekst die soepel leest en loopt. 

Beperk een alinea tot één boodschap

Gebruik ten slotte voldoende alinea’s om de tekst beter leesbaar te maken. Beperk een alinea tot één boodschap. Begin een nieuwe alinea als je het volgende wilt vertellen.

Dus leg je uit wát het is, hóe het werkt en waaróm je de beste keuze aanbiedt? Gebruik daarvoor minimaal drie alinea’s. Dan is het per alinea voor de lezer duidelijk wat je bedoelt.

Dat je contact met me kunt opnemen als je nog vragen hebt over mijn werk als SEO tekstschrijver leg ik je daarom graag apart in deze alinea uit.