Patrick Wessels 28 februari 2022

Sterke SEO teksten: optimaliseer een alinea voor één idee

Elke goede copywriter die je het vraagt zal het je vertellen. Gebruik in een zin maar één idee. Breng de boodschap helder over. Zonder allerlei komma’s en toevoegingen. Dat maakt het, los van dat de leesbaarheid afneemt, namelijk ook niet makkelijker om te begrijpen waar het over gaat, merk je?

En schrijf je SEO teksten? Dan helpt dat inzicht je bij de optimalisatie. Het is namelijk net zo goed belangrijk om teksten voor één idee te optimaliseren. Dat draagt bij aan een betere leesbaarheid. Bovendien maakt het Google en andere zoekmachines veel beter duidelijk wat er op de pagina staat. Of belangrijker, wat bezoekers op die pagina kunnen vinden.

Schrijf to-the-point

Schrijf dus zoveel mogelijk to-the-point. Voorkom allerlei omwegen en toelichting die niet noodzakelijk is. Bepaal in plaats daarvan steeds het punt dat je wilt maken. En combineer dat met de zoekterm die daarbij past.

Dat levert twee voordelen op:

  • Gerichte optimalisatie voor SEO
    SEO-teksten krijgen een duidelijkere richting. Je wilt één kant op, waar de gebruikte zoektermen bij aansluiten. Dat verbetert de optimalisatie, omdat je Google niet onnodig in de war brengt.
  • Betere leesbaarheid
    Dankzij een to-the-point-schrijfstijl vertel je bezoekers het duidelijkste verhaal. Dat verbetert de leesbaarheid. Vergelijk een zin zoals deze maar met de volgende. Waarin het gaat om de leesbaarheid, zonder voorbij te gaan aan het feit dat het ook een leuk verhaal moet zijn om te lezen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Eén idee per alinea

Vertaal de kunst van copywriting dus naar SEO tekstschrijven. Gebruik één idee per alinea, waarvoor je de zoekterm(en) specifiek kiest. Het werkt net als zinnen waarmee je maar één punt maakt.

Dus schrijf je een tekst over [seo tekstschrijven]? Beperk je in bijvoorbeeld de introductie tot die specifieke term. En gebruik een volgende alinea om een subonderwerp te bespreken. Zodat je ook [leren seo tekstschrijven] de ruimte kunt geven.

Tip: en doe je dat met een aparte tussenkop? Dan biedt dat naast de tekst zelf een extra mogelijkheid om voor de zoekterm te optimaliseren.

Lange SEO teksten met overzicht

Sterke SEO teksten kunnen ondertussen heel lang zijn. Niet zoals dit voorbeeld, maar door diep te duiken naar een specifiek onderwerp dat je wilt uitwerken. Met alle voors en tegens, om bezoekers te helpen een goede afweging of vergelijking te maken.

Dat je één idee per alinea gebruikt betekent namelijk niet dat een tekst kort moet zijn. Het zorgt slechts voor heel gerichte SEO-optimalisatie. Daarmee verbeter je de leesbaarheid voor bezoekers. En je maakt Google heel duidelijk waar je het over hebt.