Textalyser: een handige gratis tool om je SEO teksten te analyseren op density en meer
SEO teksten vormen geen rocket-science. Het is van belang relevante, waardevolle en interessante teksten te schrijven voor je bezoekers. Des te meer zij daar aan hebben, des beter Google ze zal waarderen. Dat neemt echter niet weg dat je zowel bestaande als nieuwe teksten wel degelijk SEO kunt optimaliseren. Maar hoe bepaal je of je daar goed in slaagt? Textalyser is een handige tool die je helpt een webpagina of geschreven tekst te analyseren. Je kunt eenvoudig nagaan welke woorden in welke frequentie voorkomen.
We noemen dit de density van zoekwoorden. Het is van belang dat de belangrijkste zoektermen in een tekst een density hebben van 1 – 3%. Dat betekent dat de zoekwoordcombinatie 1 – 3x per 100 woorden voorkomt. De Textalyser-tool telt het totale aantal woorden en toont vervolgens de gebruikte frequentie en het percentage. Dit geldt zowel voor de woorden op zich (short-tail zoekwoorden) als combinatie van bijvoorbeeld 2 of 3 woorden (al meer long-tail zoekwoorden).
Gebruik van de Textalyser-tool
Het gebruik van de Textalyser-tool is eenvoudig. Je surft naar de website van Textalyser, waar je er gratis gebruik van kunt maken. Je hebt onder de tweede horizontale blauwe balk de mogelijkheid een tekst, een URL of een bestand in te voeren of te uploaden.
Vervolgens kun je enkele instellingen aanpassen, al hoef je daar in de meeste gevallen niets aan te veranderen. Je kunt eventueel een specifiek woord invoeren dat je in het bijzonder wilt laten analyseren. Daarvoor kun je het best het hoofdzoekwoord van de tekst gebruiken (Special word or expression to analyze). De taal kun je in het Engels laten staan, dat is voor het doel dat we voor ogen hebben geen probleem.
Vervolgens klik je helemaal links onderaan op de pagina op ‘Analyze the text’. De tool heeft daar maximaal een paar tellen voor nodig, zodat je direct waardevolle informatie krijgt over je SEO tekst.
Waardevolle informatie over SEO teksten
De tool ziet er wat eenvoudig uit, maar komt met een hoop waardevolle informatie. Ik heb bijvoorbeeld de pagina gericht op SEO (web)teksten laten analyseren. Uit de resultaten blijkt dat het een pagina is met relatief korte zinnen van gemiddeld 3,83 woorden. Dit is SEO-technisch niet direct van belang, maar leidt wel tot een goede leesbaarheidsscore van 5,1. Na wat scrollen geeft het gedeelte over de ‘2 word phrases frequency’ bijvoorbeeld aan dat de combinatie [SEO webteksten] er 9x in voorkomt. Dat is voor mij een belangrijke zoekterm, die een density heeft van 0,8%. Dat is in dit geval prima, het is niet nodig om de term veel vaker terug te laten komen.
Uiteraard kun je ook de combinaties van 3 woorden nalopen en op die manier nagaan welke woorden en woordcombinaties er veelvuldig in de tekst voorkomen. Gebruik die informatie om een overoptimalisatie te voorkomen, eventuele woorden die je onnodig veel gebruikt te vervangen door synoniemen of de tekst juist nog wat meer te optimaliseren.
En wil je samen aan de slag met sterke SEO teksten? Neem contact met me op, ik hoor graag van je.